Nem először éri támadás a kárpátaljai magyarságot

 

Egyre jobban fokozódik a magyarellenesség Kárpátalján, legutóbb egy ukrán nacionalista weboldal kezdte el feltölteni nyilvános adatbázisába a magyar állampolgársággal rendelkező kárpátaljaiak nevét és címét.

A Béketeremtő nevet viselő portál szerint a listázott magyarok törvénysértést követtek el a második állampolgárságuk megszerzésével. Az érintett személyek kárpátaljai önkormányzati vezetők vagy képviselők. Hármukról fényképet is közzétettek és megadták születési adataikat is. Megdöbbentő, hogy ezek az ukrán nacionalisták odáig jutottak, hogy egyszerű kárpátaljai emberek nevét teszik fel a listájukra – fogalmazott Brenzovics László a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Egy központilag irányított magyarellenes kampány folyik a kárpátaljai magyarok ellen. A harc már évek óta tart, de talán most érte el a csúcspontját – mondta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A jövőben is megvédik a kárpátaljai magyarokat

Hangsúlyozta, a kettős állampolgárságot nem tiltja törvény Ukrajnában, ezért hivatalosan semmilyen szankció nem érhet egy olyan személyt, aki több állampolgársággal rendelkezik. Hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a jövőben is megvédjék a kárpátaljai magyarokat, a jövőben egy jogsegélyszervezet felállítását is tervezik.

Néhány nappal ezelőtt az ukrán állami hírügynökség feltett a világhálóra egy rejtett kamerás felvételt, amely Magyarország beregszászi konzulátusán készült. A videón kárpátaljai magyarok tettek állampolgolgársági esküt. Az ukrán törvények szerint aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, az elveszítheti állását, legvégső esetben pedig állampolgárságát is.

Nem véletlen, hogy most került elő a felvétel

Az M1-en nyilatkozó szakértő szerint Ukrajnában ezzel még senkit nem büntettek, de mivel nem egyértelmű az erre vonatkozó szabályozás, a tilalmat fel lehet használni egyes népcsoportok vagy emberek ellen. Fedinec Csilla szerint nem véletlen, hogy a beregszászi konzulátuson készült felvétel éppen most került nyilvánosságra, mint mondta, a kijevi vezetés a közelgő választási kampány miatt úgy tesz, mintha a magyarok gátolnák Ukrajna euroatlanti, illetve uniós csatlakozását.

Le akarják rombolni az összmagyarság tekintélyét

A kárpátaljai magyar közösséggel évek óta foglalkoznak a központi tévécsatornák és hírportálok, amelyek az elmúlt években már nem először állították be negatívan a kárpátaljai magyar közösséget és Magyarországot. Brenzovics László szerint ezeket a „támadásokat” valószínűleg központilag vagy valamilyen nemzetközi szervezet által irányítják, egyetlen céljuk az összmagyarság tekintélyének lerombolása – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, a magyar nemzeti közösség jogai nemcsak veszélyben vannak Kárpátalján, hanem a jogfosztottság állapotába kerültek. A kárpátaljai magyarságot korábban már több támadás is érte. Ilyen a magyar nyelvű tanítást korlátozó oktatási törvény, illetve a KMKSZ ungvári székházát ért Molotov-koktélos támadás is.

Nem Ukrajna egyesítése a cél

A közelgő ukrán választásokkal kapcsolatban elmondta, a kampány nem Ukrajna egyesítéséről szól, hanem a megosztottságról. Ez meglátszik a nemzetek közötti nyelvi folyamatokban, de az egyházi ügyekben a különböző felekezetek egymással való szembeállítása is ezt a célt szolgálja – fogalmazott.