Már csak illegálisan menthetnek NGO-k a Földközi-tengeren

 

A panamai hajózási hatóság visszavonta az Aquarius nevű civil mentőhajó regisztrációját, a legközelebbi kikötéskor el kell távolítani róla a panamai lobogót, regisztráció nélkül viszont nem hajózhat ki – tudatták a hajót bérlő civil szervezetek.

A vízi járművet bérlő Médecins sans Frontieres és az SOS Méditerranée tájékoztatása szerint a közép-amerikai ország hatóságai még szombaton tájékoztatták őket a döntésről. A hajó jelenleg a tengeren van, 58 megmentett emberrel a fedélzetén. A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját.

Közös közleményükben azt írták: meg vannak döbbenve a döntésen. „Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyen azonnali lépéseket az Aquarius ellen” – húzta alá közleményében a két civil szervezet.

 Az MSF és az SOS Méditerranée hétfőn arra kérte a francia hatóságokat: kivételesen és humanitárius okokból tegyék lehetővé, hogy a hajó kiköthessen Marseille-ben.

Frédéric Penard, az SOS Méditerranée műveleti igazgatója egy párizsi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az után, hogy Panama bejelentette döntését a lobogó eltávolításáról, Marseille – ahol az SOS Méditerranée székhelye található – az egyetlen hely, amely biztosítékot nyújt számukra ahhoz, hogy képesek legyenek kezelni az új helyzetet.

„Nincs más választásunk, mint hogy az egyetlen olyan hely felé alakítsuk ki az útvonalat, ahonnét az SOS képes lesz feladatát ellátni e teljesen kritikus körülmények között” – hangsúlyozta Penard, aki egyúttal emlékezetett arra, hogy a hajón lévő 58 ember között 17 nő, köztük egy várandós van.

A civil szervezetek szerint az olasz kormány gyakorolt nyomást Panamára, hogy vonják vissza a hajó regisztrációját. „Az Aquarius legénysége megdöbbenéssel értesült arról szombaton, hogy a panamai hatóságok tájékoztatása szerint Olaszország felszólította a panamai hajózási hatóságokat, hogy tegyenek azonnali lépéseket az Aquarius ellen” – húzta alá közleményében a két civil szervezet.

Az olasz belügyi tárca azonban azt állítja, hogy egyáltalán nem alkalmazott nyomásgyakorlást. Az Aquarius az utolsó civil mentőhajó a Földközi-tenger középső részén.

 

Matteo Salvini jobboldali olasz belügyminiszter korábban azt vetette a civil szervezetek szemére, hogy úgy tesznek, mintha taxiszolgáltatást nyújtanának a menedékkérőknek. Salvini vasárnap azt állította, hogy az Aquarius megnehezíti a líbiai parti őrség munkáját, és nem engedelmeskedik az utasításoknak, ezért a tevékenysége törvénysértő.

„Ezerszer is nevet és zászlót válthatnak, de Olaszország kikötői zárva maradnak előttük” – idézte az olasz sajtó a jobboldali politikust.