Gyerekek holttesteit is megtalálták a mexikói tömegsírban

 

Kiskorúak földi maradványait is felfedezték a szeptember elején a mexikói Veracruz tagállamban talált, 174 ember holttestét rejtő tömegsírban – közölte vasárnap a feltárást és a vonatkozó nyomozást ismerő tisztviselő.

A mexikói eltűnt emberek után kutató nemzeti bizottság több száz fényképet tett közzé az interneten a holttesteken vagy azok mellett talált ruhadarabokról és személyes holmikról, hogy az eltűnt szeretteiket keresők esetleg azonosítani tudják hozzátartozóikat. A fotók között több is gyerekruhákról készült, rajzfilmfigurákat ábrázoló pólók és melegítők, valamint csecsemőruhák kerültek elő a tömegsírból.

Folyamatosan frissítik az ún. fényképkatalógust a sírban talált személyes tárgyakról, ahogy újabbakat találnak. A hírt közlő AP amerikai hírügynökség megjegyezte: ritkaság számba megy az észak-amerikai országban, hogy még folyamatban lévő nyomozás során igazságügyi bizonyítékokat hozzanak nyilvánosságra, viszont mexikóiak ezrei keresik eltűnt szeretteiket, mióta a kormány háborút hirdetett a drogkartellek ellen több mint tíz éve.

A tömegsír helyszíne a levegőből (Fotó: MTI/EPA/FGEV)

A tömegsír helyszíne a levegőből (Fotó: MTI/EPA/FGEV)

A hatóságok gyanúja szerint kábítószerkartellek áldozatainak maradványai kerültek elő. Beszámolók szerint az utóbbi években Veracruzban gyakran előfordult, hogy buszokat tartóztattak fel helyi bűnszervezetek, olykor kirabolták az utasokat, máskor pedig elrabolták őket. A veracruzi főügyész szerint a tömegsírba legalább két éve temették el a halottakat.

Carlos Vilalta kriminológus szerint ideje lenne egy országos DNS-adatbázist létrehozni, hogy az eltűntek azonosítását megkönnyítsék az erőszak spiráljában fuldokló országban. Luis Leal biztonsági elemző pedig úgy fogalmazott: országában „eljutottunk arra a pontra, hogy az erőszak mindenkit érint, aki útba kerül”. Szerinte az erőszak már meg sem lepi a mexikóiakat, „ez pedig egyszerre aggasztó és vérlázító”.

Az elmúlt 12 évben Mexikóban 200 ezer gyilkosság történt, és hivatalos statisztikák szerint 35 ezer ember eltűnt. Csak tavaly több mint 29 ezer embert gyilkoltak meg az országban. A halottasházak megteltek, nem tudnak befogadni ilyen sok halottat, ráadásul az orvosszakértők sem tudnak megbirkózni ennyi holttesttel.

A múlt héten robbant a hír, hogy Jalisco szövetségi tagállam Tlajomulco településen több mint 270 holttestet tárolnak egy hűtőkocsiban, mert nem tudják elhelyezni a halottakat. Néhány nappal korábban pedig lakodalmi zenészeknek, hagyományos mexikói mariachi muzsikusoknak öltözött támadók nyitottak tüzet Mexikóváros központi terén a függetlenség napi ünnepen, öt embert öltek meg.

 

Kapcsolódó tartalom