Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult

 

A magyarok vagy visszahívják a beregszászi konzulátuson történt állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készült videofelvételen szereplő konzuljukat, vagy Ukrajna utasítja ki – hangsúlyozta Pavlo Klimkin péntek este a kijevi Novoje Vremja Rádiónak nyilatkozva.

Az ukrán külügyér közölte: a tervek szerint szeptember 26-án tárgyal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az ügyről New Yorkban. Ez nem konzuli, hanem politikai ügy – idézte a minisztert az Unian hírügynökség.

Pavlo Klimkin szerint, Ukrajna azt szeretné, ha a beregszászi magyar konzul visszatérne hazájába, szerinte ez lenne a leginkább konstruktív lépés. „Kész vagyok arra, hogy javasoljam ezt a konstruktív lépést Szijjártó úrnak” – hangsúlyozta a miniszter. Megjegyezte, nemcsak állampolgárságot nem szabad osztogatni, hanem manipulálással sem szabad foglalkozni.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség szerdán közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátusán.