Oroszország kiáll Bosznia-Hercegovina egysége mellett

 

Oroszország támogatja Bosznia-Hercegovina területi egységének megőrzését, és nem akar beavatkozni az október eleji választásokba – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Szarajevóban, miután találkozott Igor Crnadak boszniai külügyminiszterrel, illetve a háromtagú államelnökséggel.

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az elnöke többször is felvetette, hogy függetleníteni szeretné az általa irányított területet, és reményének adott hangot, hogy elképzelését Belgrád és Moszkva is támogatja.

A szerb vezetés azonban mindannyiszor leszögezte, hogy Bosznia-Hercegovina egysége mellett áll ki, és Szergej Lavrov is ezt az álláspontot képviselte, amikor azt mondta, Oroszország szerint az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződésnek nincsen alternatívája, és kiáll Bosznia függetlensége, valamint területi egysége, illetve az országrészek és a három államalkotó nép alkotmányos jogai mellett.

Korábban a helyi szerb sajtó arról cikkezett, hogy Lavrov éppen Dodik támogatására érkezik a balkáni ország szerbek lakta részére.