Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

 

A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.

A miniszter ünnepi beszédében kiemelte: a magyarok Bajorországban átélhetik, hogy „barátok között lenni jó”.  Magyarország és Bajorország egyaránt „erős és versenyképes Európát akar, amely nem ellensége saját iparának”, és „nem megszabadulni akar Európa keresztény gyökereitől”, hanem azt vallja, hogy vissza kell térni a keresztény értékekhez – tette hozzá Szijjártó Péter.

Georg Eisenreich, a tartományi kormány digitális, média és Európa-ügyi államminisztere aláhúzta, hogy Bajorország a tiszteleten és a párbeszéden alapuló együttműködésre törekszik barátaival, és „kioktatástól és gyámkodástól mentes Európát” akar.

Korábban a magyar külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt:  Magyarország soha nem fog olyan javaslatot támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét.

A magyar miniszter a bajor fővárosban folytatott tárgyalásairól a közmédiának elmondta, biztosította az Audi és BMW vezetőit arról, hogy a magyar kormány Brüsszelben mindig a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képvisel, a magyar érdek és a bajor érdek pedig „maximálisan egybeesik” abban, hogy el kell utasítani a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós célok megváltoztatására irányuló brüsszeli törekvéseket.