A magyar bevándorláspolitika mellett tüntettek Csehországban

 

Magyarország bevándorláspolitikája mellett tüntettek cseh parlamenti képviselők és szenátorok. Mindannyian a Sargentini-jelentést bírálták. Azt mondták, elfogadhatatlan, hogy egy kormányt saját választási programjának teljesítése miatt támadnak. A jelentés elfogadása óta egyre több politikus és civil szervezet áll ki Magyarország mellett.

A prágai magyar nagykövetség épülete előtt gyűlt össze több tucat demonstráló csütörtökön. Többen magyar zászlót és „Magyarok, veletek vagyunk!” táblákat tartottak a magasba. A felszólalók egységesen elítélték a Sargentini-jelentést megszavazó cseh képviselőket, és egy Orbán Viktornak címzett levélben biztosították a magyar kormányfőt arról, hogy támogatják politikáját.

A cseh Képviselőház alelnöke úgy fogalmazott, elfogadhatatlan, hogy egy kormányt saját választási programjának teljesítése miatt támadjanak. A magyar kormány egy törvényes kormány, Orbán Viktor pedig az egyik legerősebb felhatalmazást kapta meg az Európai Unió tagállamai közül – jelentette ki Tomio Okamura.

Brüsszel nem verhet éket a V4 közé

A kormánykoalícióban is részt vevő szociáldemokraták alelnöke szerint nem szabad, hogy Brüsszel éket verjen a visegrádi országok közé. „A V4 az a platform, amellyel egyetértünk, azért jöttem, hogy támogatásomról biztosítsam Magyarországot” – mondta el Jaroslav Foldyna.

A Sargentini-jelentést a cseh államfő is elítélte. Milos Zeman egy interjúban arról beszélt, teljes mértékben szolidáris Magyarországgal. Az államfő szerint az Európai Unió Lengyelországot és Szlovákiát is nyomásgyakorlással akarja rávenni arra, hogy Brüsszel elképzeléseihez igazítsák a politikájukat. Csehországnak ezért a saját érdekében is el kell utasítania a Magyarország elleni eljárást.

Egyre többen állnak ki Magyarország mellett

A Sargentini-jelentés elfogadása óta folyamatosan születnek a Magyarország mellett állást foglaló nyilatkozatok.

Legutóbb a Hit Gyülekezete vezető lelkésze utasította vissza a dokumentumot. Németh Sándor az evangéliumi-karizmatikus mozgalom vezetőinek címzett nyílt levélben úgy fogalmazott, a Sargentini-jelentés torz és hamis színben tünteti fel Magyarországot. Soros György és a háttérhatalmak ugyanis mindent megtesznek azért, hogy meghiúsítsák az antiglobalista, bevándorlásellenes, nemzeti és keresztény politikai erők megerősödését Európában.

Közben Judith Sargentini a Facebookon azt hangoztatja, hogy valójában ő az, aki kiáll Magyarországért. „Tudom, hogy ez új lendületet ad a magyaroknak, hogy egy olyan országban élhessenek, ahol nem kell félniük” – fogalmazott Judith Sargentini.

A képviselő Magyarországot elítélő javaslatát múlt héten fogadták el Strasbourgban. A jelentést úgy szavazták meg, hogy a tartózkodó voksokat nem vették figyelembe, így kevesebb igen is elegendő volt. A magyar kormány szerint csalással fogadták el a dokumentumot, és egyértelmű, hogy politikai döntés született. Magyarország ezért az Európai Bíróságon is fel fog lépni a jelentéssel szemben.