Ezreket ölhettek meg a venezuelai biztonsági erők

 

Több ezer embert gyilkoltak meg önkényesen a biztonsági erők Venezuelában az utóbbi években – közölte az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet. Bejelentése szerint akár 8 ezernél több embert gyilkolhattak meg a fegyveres erők a súlyos gazdasági-politikai válság sújtotta dél-amerikai országban.

Az AI megállapítása szerint a hatóságok gyakran túlzott erőt alkalmaztak, bizonyos esetekben szándékosan emberölés céljával.

A jogvédő szervezet közölte: Venezuela történetének legnagyobb emberi jogi válságát éli, a jogsértések között – amelyeket tüntetők vagy fegyvertelen emberek ellen követtek el – rossz bánásmód, kínzás és ítélet nélküli kivégzések egyaránt szerepelnek. Állításuk szerint a dél-amerikai ország a világ egyik legerőszakosabb helye, 100 ezer emberre 89 gyilkosság jut, az emberölések száma – a szervezet megállapítása szerint – magasabb, mint a háborús országokban.

Az AI szerint főként szegénynegyedekben élő fiatal férfiak estek áldozatul a biztonsági erőknek, illetve bűnszervezeteknek. 2017-ben a gyilkosságok áldozatai 95 százalékban 12 és 44 év közötti fiúk és férfiak voltak. Az esetek több mint 90 százaléka pedig büntetlenül maradt. Az AI a bűnözői csoportok erőszakcselekményeiért is a venezuelai hatóságokat okolta, mondván, hogy a fegyverek elterjedése elleni fellépésük hatástalan.

„Több ezer szegénységben élő fiatal férfi hal meg évente az erőszak ördögi körében, aminek megállításában a hatóságok kudarcot vallottak” – szögezték le.

Az AI csütörtöki közlése emlékeztet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) egy júniusi jelentésére, amelyben azt állították, hogy a rendfenntartó erők legalább 505 embert gyilkoltak meg azzal céllal, hogy csökkentsék a bűnözési mutatókat a gazdasági válság sújtotta dél-amerikai országban. Az UNHRC szerint is a rendfenntartó erők az úgynevezett bűnözés-ellenes műveleteket szegénynegyedekben, fiatalemberek ellen hajtották végre, bírói végzés nélkül. A jelentés szerint a hatóságok emberei hamis bizonyítékokat helyeztek el önkényes öldökléseik helyszínén, így akarva például azt a látszatot kelteni, hogy az áldozatok tüzet nyitottak rájuk. A bűnözés csökkentését szolgálni hivatott kampány a „Népi Felszabadító Műveletek” fedőnevet viselte.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, és elszabadult az infláció. A gazdasági nehézségek és az elharapódzó erőszak elől több mint 2,3 millió venezuelai menekült el hazájából 2014 óta.