Még mindig Kolumbia a világ legnagyobb kokaingyára

 

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának (UNODC) adatai szerint 2017-ben új rekordot ért el az ország a kokacserje termesztésében és a termeléskapacitásban.

Az ENSZ-ügynökség éves jelentése szerint 2016-hoz képest 17 százalékkal nőtt a kokacserje termesztésére használt terület, 171 ezer hektáron művelik a kokain alapanyagául szolgáló növényt. A termeléskapacitás 31 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, 1379 tonna kokaint állítottak elő. 2016-ban még „csak” 146 ezer hektáron termesztették a kokacserjét, és “csupán” 866 tonna kábítószert állítottak elő.

Maguk az ültetvények közül a legtöbb a dél-amerikai ország dél-nyugati, Ecuadorral és a Csendes-óceánnal határos részein van. Ezek nagysága vetekszik az összes perui ültetvény méretével – jegyezte meg a jelentés. Peru a világ második legnagyobb kokain előállítója, 43 ezer 900 hektáron termel, utána következik Bolívia, ahol 24 ezer 500 hektáron termesztik a cserjét.

A délnyugat-kolumbiai ültetvények ellenőrzéséért bűnszervezetek és a 2016-ban leszerelt FARC gerillaszervezet volt tagjai versengnek, ugyanis a térség stratégiailag fontos a „terméknek” az Egyesült Államokba irányuló „exportjához”. Az észak-amerikai ország a világ legnagyobb kokainfogyasztója. A kolumbiai kokaültetvények 80 százaléka pedig tíz éve változatlanul ugyanott terülnek el – hangsúlyozta az UNODC.

Az augusztusban hivatalba lépett Ivan Duque kolumbiai elnök fogadkozott, hogy hivatali idejének első négy évében 140 ezer hektárnyi ültetvényt számol fel. A kokaint a kokacserje leveléből vonják ki.