Szkripal-ügy: elfogadhatatlan Moszkva gyanúsítása a Kreml szerint

 

Elfogadhatatlannak nevezte Moszkvának a Szkripal-ügyben történt brit meggyanúsítását Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Moszkvában.

Peszkov abszurdnak minősítette a brit kormánynak a Szkripal-ügyben London által meggyanúsított Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov „egyszerű, az állammal semmilyen kapcsolatban nem álló orosz állampolgár” televíziós nyilatkozatára adott reagálását, vagyis Oroszország hazugsággal való megvádolását. Ismételten hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan összefüggésbe hozni az orosz vezetést és az Oroszországi Föderációt a Salisburyben elkövetett mérgezéses merénylettel. A szóvivő szerint Oroszországnak nincs hivatalos alapja ahhoz, hogy fellépjen Bosirov és Petrov ellen, mert nincs tudomása arról, hogy a két férfi „a világon bárhol is törvénysértést követett volna el”.

Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő (Fotó: Reuters)

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: Reuters)

Emlékeztetett rá, hogy London az ügyben nem intézett jogsegélykérelmet Moszkvához, és „sajnálatos módon” elutasítja az Oroszországgal való együttműködést. A salisburyi merénylet elkövetésével a brit hatóságok által meggyanúsított Bosirov és Petrov a külföldre idegen nyelveken sugárzó RT orosz állami televízió által csütörtökön közreadott interjújában turistáskodó üzletembernek vallotta magát. A két férfi Vlagyimir Putyin orosz elnök erre utaló felhívása után jelent meg a nyilvánosság előtt. Bosirov és Petrov tagadta, hogy közük lenne az orosz katonai hírszerzéshez, ahogy azt a brit hatóságok állítják, és bocsánatkérést követeltek Londontól.

Szergej Szkripal volt kettős ügynököt március 4-én sikertelenül próbálták megmérgezni az angliai Salisburyben, az elvetélt merényletkísérlet miatt a lánya is kórházba került. A brit hatóságok szeptember 5-én két orosz állampolgárt, Petrovot és Bosirovot vádoltak meg a bűncselekménnyel, azt állítva, hogy mindketten az orosz katonai hírszerzés ügynökei, és a mérgezéshez „Novicsok” típusú katonai idegméreg-hatóanyagot használtak. Brit tisztségviselők arra is egyértelmű célzásokat tettek, hogy a merényletet a legmagasabb szinten rendelhették el Oroszországban.

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi vasútállomáson 2018. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Londoni rendőrség)

Közterületi kamera videofelvételéről készített és a londoni rendőrség által közreadott képen Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov a salisburyi vasútállomáson 2018. március 3-án (Fotó: MTI/AP/Londoni rendőrség)

Moszkva visszautasította a vádakat, és nehezményezte, hogy az üggyel kapcsolatban London nem fordult jogsegélykérelemmel Moszkvához, a gyanúsítottak ujjlenyomatait sem szolgáltatta ki az orosz rendvédelmi szerveknek, Szkripalék konzuli láthatását pedig nem engedélyezte. A vádak és viszontvádak nyomán London és Moszkva még tavasszal kölcsönösen kiutasította egymás 23 diplomatáját. Hasonló lépések történtek Oroszország és más, Nagy-Britanniával szövetséges és vele szolidáris államok között is.

Szeptember 6-án az amerikai, a német, a francia és a kanadai kormány egy, a brit kabinettel közös nyilatkozatban közölte: teljesen megbízik abban a brit megállapításban, hogy a Szkripal-ügy két gyanúsítottja az orosz katonai hírszerzés ügynöke, és abban a brit kormányzati véleményben is, hogy az akciót szinte biztosan az orosz állam valamely magas szintjén hagyták jóvá. Júliusban Amesburyben két brit állampolgár, Charlie Rowley és élettársa, Dawn Sturgess is megbetegedett ugyanattól az idegméreg-hatóanyagtól amelyet Szkripalék megmérgezéséhez használtak, miután találtak egy méreganyagot tartalmazó parfümös fiolát. Rowley felépült, élettársa azonban a kórházban elhunyt. A brit rendőrség egyesítette a két ügyben folytatott nyomozást.