Szijjártó: Támogatni kell a migráció megállítását segítő afrikai országokat

 

Magyarország világossá tette, hogy egyetlen illegális bevándorlót sem szabadna befogadnia Európának, de támogatni kell azokat az afrikai országokat, amelyek segítenek abban, hogy ne jöjjenek migránsok Európába, és ilyen ország Uganda – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A tárcavezető Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Uganda sokat tett és tesz a regionális stabilitás érdekében, másfél millió, szomszédos területekről menekült embernek nyújt biztonságot, továbbá megérti és pártolja Magyarország azon politikáját, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem mindenfajta migrációs hullámokat kell megindítani Afrikából Európába.


Úgy látja, abban kell segíteni a különböző okok miatt nehéz sorsú embereken, hogy a hazájukhoz minél közelebb maradhassanak, és mihamarabb hazatérhessenek. A nehéz helyzetbe került afrikaiakon is így kell segíteni, nem pedig arra kell biztatni őket, hogy a kockázatokat és akár az életveszélyt is vállalva Európába jöjjenek – mondta Szijjártó.

Közölte: a tárgyaláson megállapodtak, hogy Magyarország négypontos fejlesztési programot hajt végre Ugandában, hogy segítsen elviselni a terheket, amelyek másfél millió menekült ellátásából származnak. Magyarország felajánlja, hogy segíti az egyik ugandai menekülttelep vízellátását. Emellett napelemekkel biztosítja az egyik menekülttelep áramellátást is – sorolta.

Budapest, 2018. szeptember 13. Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszter (b), valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kezet fog Budapesten, a minisztériumban 2018. szeptember 13-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Mint mondta, továbbá egy komplex kiberbiztonsági rendszer kiépítését is támogatja Magyarország, és biztonsági okmányok gyártását is vállalja, hogy Uganda is pontosan tudja, ki tartózkodik a területén.

Szijjártó Péter kitért arra: emellett a terrorellenes intézmények közötti szorosabb kétoldalú együttműködésről is megállapodtak. Megerősítették a mezőgazdasági együttműködésüket, folytatják az agrárszakértői képzések szervezését. Hozzátette: ösztöndíj-megállapodást is kötnek, amelynek értelmében évente tíz ugandai hallgató tanulhat Magyarországon.

Sam Kahamba Kutesa hangsúlyozta: több területen van lehetőség az együttműködésre a két ország között, ilyen például a mezőgazdaság és a terrorizmus elleni küzdelem. Mint mondta, másfél millió menekült érkezett Uganda területére a környező országokból, a konfliktusok elől sokan ide menekülnek.

A menekültek az ország északnyugati részén élnek, ahol az infrastruktúrát nem ennyi ember számára tervezték – fejtette ki. Hozzáfűzte: éppen ezért országa hálás a Magyarország által felajánlott segítségért. A sajtótájékoztató előtt a két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a kétoldalú fejlesztési együttműködésről.