Kételyei vannak a chemnitzi „hajtóvadászattal” kapcsolatban a német alkotmányvédelemnek

 

Kételkedik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) abban, hogy valóban hajtóvadászat zajlott külföldiek ellen Chemnitzben augusztus végén egy gyilkosság után, amellyel Németországba menedékkérőként érkezett embereket gyanúsítanak. Emiatt Hans-Georg Maassen menesztését követelik a baloldali német pártok.

A BfV elnöke a Bild című lap pénteki számában elmondta, hogy osztja a szélsőjobboldali hajtóvadászatokról szóló médiajelentésekkel kapcsolatos kételyeket. Hozzátette, hogy „az alkotmányvédelemnek nincsenek megbízható információi arról, hogy történtek ilyen hajtóvadászatok”. Azzal a több televízióban bemutatott és az interneten megjelent videófelvétellel kapcsolatban, amelyen tüntetők üldöznek egy külföldinek tartott férfit, elmondta: nincsenek bizonyítékok arra, hogy a felvétel eredeti.

“Óvatos értékelésem szerint jó okok szólnak amellett, hogy célzottan hamis információról van szó, amely valószínűleg azt szolgálja, hogy elterelje a nyilvánosság figyelmét a chemnitzi gyilkosságról” – mondta Hans-Georg Maasen. A hajtóvadászatról szóló beszámolók a szászországi nagyváros központjában augusztus 26-án tartott, nem bejelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak. A Bild akkor a hírportálján azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. Kiemelték, hogy „hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak”.

Elhamarkodott kormányszóvivői megfogalmazás?

A nem bejelentett tüntetésen történtek jellemzésére Angela Merkel kancellár és szóvivője, Steffen Seibert is használta a hajtóvadászat kifejezést. Steffen Seibert pénteki berlini tájékoztatóján kitérő választ adott arra a többször feltett kérdésre, hogy Angela Merkel szerint le kell-e mondania a szavait megkérdőjelező nemzetbiztonsági vezetőnek. Csupán annyit mondott, hogy Hans-Georg Maasennek „fontos és felelősségteljes feladata van”.

Ugyancsak kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a BfV elnöke nem egyeztetett az ügyben a kancellárral. Hangsúlyozta, hogy nem kíván hozzáfűzni semmit ahhoz, amit a Chemnitzben történtekről ő vagy a kancellár korábban mondott.

Horst Seehofer német belügyminiszter (j) és Hans-Georg Maassen, a német nemzetbiztonságért felelős Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke a hivatal éves jelentését ismertető berlini sajtóértekezleten 2018. július 24-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A Bild szerint az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) soraiban már a BfV elnökének nyilatkozata előtt elégedetlenséget váltott ki a chemnitzi eset kormányzati kezelése. A CDU/CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának csütörtöki vezetőségi ülésén Arnold Vaatz szászországi CDU-s politikus, a képviselőcsoport egyik helyettes vezetője személyesen Steffen Seibertet is élesen bírálta, kiemelve: elfogadhatatlan, hogy a kormányszóvivő a tények ismerete nélkül olyan erős kifejezést használ, mint a hajtóvadászat.

Angela Merkel a védelmébe vette szóvivőjét, hangsúlyozta, hogy a politikában gyorsan kell reagálni, és a chemnitzi ügyben is fel kellett lépni, mert a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) elkezdte hergelni a közvéleményt.

Bírálat balról, Seehofer megvédte

A CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről pénteken Hans-Georg Maassent és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter bírálták. Így például Ralf Stegner, a párt egyik alelnöke kijelentette, hogy a BfV elnökének az alkotmányt, és nem „a demokrácia szélsőjobboldali ellenségeit”” kellene védenie, a belügyminiszternek pedig menesztenie kell Hans-Georg Maassent. A nemzetbiztonsági szolgálat vezetőjének távozását sürgetik az ellenzéki Zöldek és az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) részéről is, Horst Seehofer viszont kijelentette, hogy töretlen a bizalma iránta.

Előzőleg, még szerdán Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök a drezdai tartományi gyűlésben elmondott beszédében kiemelte: „nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom” Chemnitzben, és a történteket csak akkor lehet feldolgozni, ha az általánosítás helyett a tárgyilagosság nyer teret. Így tudomásul kell venni, hogy nem a többséget képviselik mindazok, akik erőszakoskodtak, gyűlölködtek, vagy éppen náci üdvözlésre lendítették karjukat a gyilkosság miatt tartott demonstrációkon. Ezek a tüntetők szélsőjobboldaliak voltak, a szélsőjobb pedig a német “társadalmat fenyegető legnagyobb veszély” – mondta a szászországi miniszterelnök.