Magyarország támogatja az osztrák EU-elnökség célkitűzését

 

Magyarország támogatja az osztrák uniós elnökség célkitűzését, amely szerint új irányt kell szabni az EU migrációs politikájának – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.

Erről Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára tárgyalt kedden Bécsben osztrák partnerével, Alexander Schallenberggel.  A közlés szerint az államtitkár azt emelte ki, hogy a mostani időszakban különösen nagy szükség van az együttműködésre az EU azon országai között, amelyek a biztonság és a külső határvédelem kérdését állítják középpontba.

Elmondása szerint Magyarország minden támogatást meg kíván adni Ausztriának ahhoz, hogy a bevándorlók elosztására épülő, működésképtelen javaslatok helyett egy külső határvédelmen alapuló koncepciót dolgozzon ki.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapok legfontosabb tanulsága a migrációs válság tekintetében az, hogy az illegális bevándorlást nemcsak a szárazföldön, hanem a tengeren is meg lehet állítani, ahogy azt a legutóbbi olasz kormányzati intézkedések bizonyítják.

„Ennek alapján úgy gondoljuk, nem tartható tovább a bevándorlást támogató országok azon álláspontja, hogy a tömeges bevándorlással Európának mindenképp együtt kell élnie, és ezért azt menedzselnie kell” – fogalmazott az államtitkár a közlemény szerint.