Trump távollétében kezdődött meg John McCain búcsúztatása

 

Donald Trump jelenlegi amerikai elnök távollétében kezdődött meg John McCain néhai arizonai szenátor búcsúztatása a washingtoni Nemzeti Székesegyházban szombaton.

Az elhunyt lánya, Meghan McCain a szertartás kezdetét jelző gyászbeszédében azt mondta: apjával együtt Amerika nagyszerűsége is sírba került.

„Azért gyűltük itt egybe, hogy meggyászoljuk az amerikai nagyszerűség halálát – a valódi dolgot, nem az olcsó retorikát, amelyet azok a férfiak hangoztatnak, akik soha még a közelébe sem kerülhetnek annak az áldozatnak, amelyet ő önként vállalt” – hangsúlyozta Meghan McCain.

„Nincs szükség rá, hogy John McCain Amerikáját újra naggyá tegyék, mert Amerika mindig is nagy volt¨– tette hozzá Trump kampányszlogenjére utalva. Az egy héttel korábban elhunyt politikust Barack Obama és George W. Bush előző amerikai elnökök búcsúztatják.

John McCain arizonai szenátor, volt republikánus amerikai elnökjelölt koporsója az amerikai parlament washingtoni épületének Rotundájában 2018. augusztus 31-én. McCain augusztus 25-én, 81 éves korában halt meg agydaganatban. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

McCain egykori ellenfelei, Bush és Obama szerint a néhai szenátornak köszönhetően mindketten jobb elnökké váltak.

„Jobbá tette a szenátust és az országot” – méltatta Obama az elhunyt vietnami veteránt. „Engem is jobb elnökké tett” –fűzte hozzá Bush.

A szertartáson az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a Fehér Ház több alkalmazottja is részt vett. Összesen több mint 3000 vendég volt jelen, az amerikai politikai és társasági élet krémje, illetve külföldi vezetők.

A szertartáson az elnök lánya, Ivanka Trump és férje, Jared Kushner, valamint a Fehér Ház több alkalmazottja is részt vett. Összesen több mint 3000 vendég volt jelen, az amerikai politikai és társasági élet krémje, illetve külföldi vezetők.

McCain családja egyértelművé tette, hogy a néhai szenátorral fagyos viszonyban álló Donald Trump nem kívánatos vendég a megemlékezéseken. Médiaértesülések szerint maga az elhunyt sem akarta, hogy az elnök részt vegyen a temetésén. Trump a szombati szertartás közben  több Twitter-üzenetben  támadta a médiát, az igazságügyi minisztériumot, a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a keresledelmi ügyek miatt  Kanadát,, majd az egyik, fővároshoz közeli golfklubjában folytatta a napot.

McCain gyászszertartása szerdán és csütörtökön kezdődött Arizona államban, ahol a család vett tőle búcsút, és megjelent Joe Biden volt alelnök és több más neves személyiség is. A 81 éves korában elhunyt politikus koporsója pénteken érkezett meg a washingtoni Capitoliumba, ahol a családtagok, barátok, képviselők, szenátorok és neves vendégek vettek tőle búcsút állami szertartás keretében. A Capitoliumban, a kongresszus székhelyén történő felravatalozás ritka megtiszteltetésnek számít. A néhai szenátort vasárnap az annapolisi haditengerészeti akadémia területén helyezik örök nyugalomra.