Megérkezett McCain koporsója a Capitoliumba

 

Megérkezett John McCain szenátor koporsója pénteken a washingtoni Capitoliumba, ahol a családtagok, barátok, képviselők, szenátorok és neves vendégek vettek tőle búcsút állami szertartás keretében, mielőtt tisztelői is leróhatták kegyeletüket.

A Capitoliumban, a kongresszus székhelyén történő felravatalozás ritka megtiszteltetésnek számít, és jelzi, hogy a 81 éves korában múlt szombaton elhunyt arizonai szenátort mekkora tisztelet övezte a törvényhozásban, annak ellenére, hogy gyakran volt éles vitája más honatyákkal.

McCain anyja fia koporsójánál (MTI/EPA/Jim Watson)

Az Egyesült Államok zászlajával borított koporsót katonai tiszteletadás mellett kísérték a Capitoliumba. Donald Trump elnök távollétében Paul Ryan képviselőházi elnök és Mike Pence alelnök mondott beszédet a szertartáson abban az épületben, amelyben John McCain 35 éven át szolgált. ”Az elnök kért meg arra, hogy a hálás nemzet nevében búcsúzzak John McCaintől” – mondta Pence,  aki “amerikai hazafinak” nevezte az elhunyt szenátort.

Paul Ryan hangsúlyozta, hogy a Capitolium kupolája alatt tartott tiszteletadás igen ritka, amelyet az olyan jelentős amerikai személyiségeknek tartanak fenn, mint John F. Kennedy volt elnök vagy Rosa Parks emberjogi aktivista. A búcsúztatáson jelen volt a néhai szenátor özvegye, hét gyermeke, és tolószékben John McCain 106 esztendős édesanyja is.

A szintén republikánus Donald Trump elnököt, akivel a néhai szenátornak több vitája volt, nem hívták meg egyetlen szertartásra sem.

Szombaton lesz a búcsúztató, a washingtoni Nemzeti Székesegyházban tartandó szertartáson ifjabb George Bush és Barack Obama volt elnök mond beszédet. A menet előzőleg megáll a Vietnami Veteránok Emlékműnél is, ahol a szenátor özvegye, Cindy, koszorút helyez el.

A szenátor pilótaként a vietnami háborúban szolgált, az egyik bevetésén elfogták, öt éven át tartották fogva és megkínozták.

McCain gyászszertartása szerdán és csütörtökön kezdődött Arizona államban, ahol a család vett tőle búcsút, és megjelent Joe Biden volt alelnök és több más neves személyiség is.