Horvátország „orbáni módszerekkel” védi a határt

 

Horvátország nem áll Orbán mellett, de „orbáni módszerekkel” védi a határt címmel közölt vezércikket pénteken a Vecernji List című horvát napilap. Ugyanakkor az is kiderül az írásból, hogy a horvátok inkább a németekhez és a franciákhoz húznak a migrációs kérdésekben.

Európa megosztott az új migrációs hullámot illetően, és azok az idők, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnök „fekete báránynak” számított az Európai Unióban, már elmúltak – írták. Kiemelték, hogy egyre kevesebb tagállam látja szívesen az illegális bevándorlókat, Orbán pedig „egyfajta mentorrá” vált ebben a helyzetben.

A visegrádi országok mellett Orbán új szövetségese lett Olaszország, de Ausztria és Szlovénia is keményebben lép fel a migránsokkal szemben. Az EU egyharmada migránsellenes politikát folytat –hangsúlyozták, majd hozzátették: Zágráb ezért „bonyolult” helyzetben van. A lap szerint Horvátország emberségesen áll a migrációhoz és inkább Németország, Franciaország és Spanyolország táborát erősíti.

Mindazonáltal leszögezték: „Horvátország nem áll Orbán mellett, ugyanakkor akarja vagy sem, orbáni módszerekkel védi a határt, de még mindig drótkerítés nélkül, természetesen.”