Pinochet vagyonának majdnem tizedét elkobozta Chile

 

A chilei legfelsőbb bíróság pénteken elrendelte több mint 1,6 millió dollár lefoglalását Augusto Pinochet néhai diktátor vagyonából. Ez a teljes vagyonát tekintve annak kb. tizenharmad része.

A 24 horas televízió által ismertetett ítélet értelmében Augusto Pinochet özvegye, Lucía Hiriart de Pinochet és más örökösök sem számíthatnak az 1 621 554 dollárt (mintegy 470 millió forint) kitevő összeg megtartására, mivel a bíróság megállapítása szerint tudtak annak törvénytelen eredetéről. A latin-amerikai ország legfelsőbb bíróságának pénteki döntésével egy évek óta húzódó jogi eljárást zárt le azzal, hogy a chilei állam által eredetileg követelt 4,9 millió dollár helyett csak kisebb összeget foglalhatnak le a hatóságok a tábornok vagyonából.

Titkos számlák eltitkolóit is megbüntették

Emellett a 2006-ban elhunyt tábornokhoz köthető büntetőperben három egykori katonatisztet négy év börtönnel sújtott közpénzek elsikkasztásáért a bíróság. Őket azzal vádolták, hogy segítettek a volt diktátor vagyonát külföldön biztonságba helyezni. A chilei legfelsőbb bíróság ugyanakkor engedélyezte számukra, hogy egyelőre feltételesen szabadlábon maradhassanak. A büntetőügy középpontjában a diktátornak az amerikai Riggs Bankban tartott folyószámlái álltak, amelyekre a vádak szerint a Pinochet és családtagjai, valamint a tábornok munkatársai által elsikkasztott milliós nagyságrendű összegek folytak be. A pénzintézet 2005-ben ismerte el a titkos számlák létezését 16 millió dollár büntetést fizetve.

A Pinochet által kivégeztetett chilei politikusok családtagjai tüntetnek Santiago de Chilében (Fotó: MTI/EPA/Alberto Pena)

Hívei gyakran szemet hunytak a diktátor véres múltja felett, és méltatták feltételezett önmegtartóztató és korrupciótól mentes kormányzatáért. Számos közeli szövetségese pártolt el tőle azonban, mikor 2004-ben rejtett vagyonára fényt derített az amerikai szenátus egyik bizottsága a washingtoni Riggs Banknál zajló pénzmosást vizsgálva. Pinochet további folyószámláit fedezték fel később Európában és a karibi térségben is.

Dollármilliókat halmozott fel a néhai diktátor

Chilében a nyomozások során 2004-ben majdnem 4,9 millió dollár értékben foglaltak le olyan pénzösszegeket és ingatlanokat, amelyek a Pinochet-család birtokában voltak. Majd 2017-ben döntött egy fellebbviteli bíróság arról, hogy az elhunyt diktátor özvegyének és gyermekeinek vissza kell szolgáltatni a vagyontárgyakat. Ezt a döntést helyezte hatályon kívül most a legfelsőbb bíróság ítéletében, amely ellen már nincs helye fellebbezésnek.

Pinochet és családja is azt állították, hogy a pénzek megtakarításokból, adományokból és különböző befektetésekből származnak. A chilei legfelsőbb bíróság által elrendelt vizsgálat azonban megállapította, hogy halála előtt a tábornok 21 millió dollár vagyont halmozott fel, amelyből mindössze 3 millió dollárt lehetett igazolni katonai fizetésére tekintettel.

A Chilét 1973 és 1990 között vezető Pinochet tábornok elnöksége alatt mintegy 3200 embert gyilkoltak meg és 28 ezret kínoztak meg a katonai junta vezetőinek parancsára. Pinochet 2006-ban 91 éves korában halt meg házi őrizetben, anélkül, hogy valaha is bíróság elé állították volna az emberi jogok megsértése vagy jogosulatlan meggazdagodása miatt.