Terrorcselekmény is lehetett a francia késeléses támadás

 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint nem megnyugtató a francia belügyminiszter reakciója a szerdai késeléses merényletre, amelyet nem terrorjellegű, hanem pszichiátriai indíttatású támadásnak minősített.

Egy iszlamista radikalizmus miatt nyilvántartott férfi leszúrta anyját és lánytestvérét, egy harmadik embernek pedig súlyos sérüléseket okozott az utcán, Párizs egyik hátrányosabb helyzetű elővárosban, miközben arabul azt kiáltotta: „Allahu akbar!” (Allah hatalmas).

Az elkövető már szerepelt a rendőrség látókörében, és egy listán is, mint potenciális veszélyforrás – hangzott el az adásban.

A szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című adásában elmondta, hogy a késelés további kérdéseket vet fel. Bár a francia hatóságok egyelőre kizárták a terrortámadás lehetőségét, az Iszlám Állam magára vállalta a cselekményt.

„A francia hatóságok nem szeretik felhozni, hogy milyen eredetű a támadás jellege. De várjuk meg, mit hoznak ki a nyomozás során. Nem lepnék meglepve, ha dzsihadista merénylet lenne” – tette hozzá.

Több az autóval elkövetett vagy késes támadás

Abu Bakr al-Bagdadi, a dzsihadista szervezet vezetője, aki legutóbb 2017 szeptemberében tett nyilatkozatot, Európa terrorizálására szólította fel a híveit robbanószerkezettel vagy késes támadások elkövetésével. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint azonban ez inkább segélykiáltás, mintsem felhívás.

„Látjuk, hogy jelenleg az Iszlám Állam helyzete megrendült, a terrorszervezet területeinek nagy részét elveszítette Irakban és Szíriában” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a korábban terrortámadásokkal sújtott európai országokban szervezett nagyszabású merényletre nem került sor az elmúlt években. Ezzel szemben több autóval elkövetett vagy késes támadást hajtottak végre, bár ezek száma az utóbbi időben szintén csökkent.

A félelemkeltés a céljuk, hogy az emberek érezzék, bármikor támadhatnak, és feltűnhetnek olyan emberek, akik radikalizálódtak” – mondta.

Internetes és személyes meggyőzés 

A szakértő felhívta a figyelmet az internetes oldalakon közvetített terrorjellegű tartalmak veszélyeire és az internetes radikalizáció terjedésére. Ugyanakkor kiemelte az Európai Unió erre adott gyors válaszát.

Szeptemberben várhatóan elfogadnak egy határozatot az online radikalizáció ellen, amely példátlan gyorsaságúnak számít  – mondta Kis-Benedek József. Automata figyelő rendszerekkel ellenőrzik az internetre a közösségi médiában felkerült tartalmakat, az Abu Bakr al-Bagdadi által is tett hasonló felhívásokat, amelyeket majd órákon belül le kell venni az oldal üzemeltetőinek.

Az Europol jelentése ugyanakkor a radikalizálódás azon részére is felhívta a figyelmet, amikor nem interneten, hanem személyes kapcsolatokon keresztül történik a beszervezés.

Európában húszezer olyan személyt tartanak nyilván, akik hajlamosak a radikalizációra, és ezekre a potenciális elkövetőkre „dolgoznak rá” azok a személyek, akiknek az a feladata, hogy merényleteket szervezzenek.

Mivel a hatóságok fokozottan ellenőrzik a mecseteket, a beszervezés helyszíne megváltozott – mondta a szakértő.

Gyorsabb reakció

„Azt a tendenciát láthatjuk, hogy a kisebb merényleteket is felvállalja az Iszlám Állam, hogy ő követte el a támadást, amelyet pénzmosásból, kábítószer-kereskedelemből vagy más bűncselekményből finanszíroz” – mondta.

A szakértő kiemelte, hogy a rendőrség gyorsabban és agresszívebben reagál. Sokszor lehet olvasni, hogy semlegesítették az elkövetőt, ami azt jelenti, hogy lelőtték.