Rálőttek az ankarai amerikai nagykövetség épületére

 

Egy mozgó autóból rálőttek az Egyesült Államok ankarai nagykövetségének épületére: a lövések egy őrbódét találtak el, de senki sem sérült meg – jelentette hétfőn a Habertürk és a CNN Türk török hírtelevízió; hivatalos közlés szerint két büntetett előéletű gyanúsítottat időközben őrizetbe vettek.

Az ankarai kormányzó hivatala szerint a két feltételezett elkövető a 39 éves Ahmet Celikten és a 38 éves Osman Gundas beismerő vallomást tett. Hozzáfűzte: a páros ankarai rendszámtáblával közlekedő járművében egy 9 milliméteres  kézifegyvert is lefoglaltak a hatóságok. A közlés szerint Celikten a börtönből szökött meg, míg társa autólopástól kezdve a testi sértésig bezárólag számos bűncselekményt követett el. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő Twitter-üzenetében “zűrzavar okozására irányuló kísérletnek” minősítette a történteket.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége (Fotó: MTI/EPA/Tumay Berkin)

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége (Fotó: MTI/EPA/Tumay Berkin)

A támadók tettüket követően elmenekültek a helyszínről. Washington és Ankara viszonya különösen feszültté vált az elmúlt hetekben, miután az Egyesült Államok egy amerikai lelkipásztor szabadon engedését követelve szankciókkal sújtotta a NATO-tag Törökországot. Az amerikai Andrew Brunsont a 2016-os törökországi puccskísérlet után vették őrizetbe. Kémkedéssel és terrorizmussal vádolják, ami Washington szerint nevetséges. A tiszteletes egy kis protestáns gyülekezetet vezetett Izmirben.

Törökország helyzetét súlyosbítja, hogy a török líra értékének 35 százalékát veszítette el az év eleje óta az amerikai dollárral szemben, és Washington vámokkal is bünteti Törökországot. Válaszul Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten egyebek közt az amerikai elektronikai termékek bojkottjára szólított fel, ami után a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek terjedni, amelyeken törökök szétverik az iPhone-jaikat.