Többszáz civil hunyt el Gazni városában

 

Kétszáz-kétszázötven civil halt meg vagy sebesült meg a kelet-afganisztáni Gazni városában folyó harcok idején – áll az ENSZ humanitárius ügyekért felelős hivatala csütörtök esti közleményében.

A világszervezet szerint az afgán vörös félhold munkatársai több mint 250 civil és fegyveres holttestét gyűjtötték össze a város különböző részein. Múlt pénteken több száz tálib lázadó rohanta le a Kabultól 170 kilométerre fekvő várost, és az afgán biztonsági erőknek csak több napig tartó ádáz harcok árán sikerült visszafoglalniuk.

Sebesült férfit ápolnak a délkelet-afganisztáni Gazni város kórházában 2018. augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP /Mohammad Anvar Danishjar)

Sebesült férfit ápolnak a délkelet-afganisztáni Gazni város kórházában 2018. augusztus 12-én (Fotó: MTI/AP /Mohammad Anvar Danishjar)

Pénteken még szórványosan folytak harcok a város peremén, de a tálibok lassan visszavonulnak az ellenőrzésük alatt lévő, városon kívüli területekre. Asraf Gáni afgán elnök pénteken felkereste a várost, hogy találkozzon a biztonsági szolgálat tisztségviselőivel, és részt vegyen a halottak gyászszertartásán.

Tárik Sah Bahrami afgán védelmi miniszter hétfőn azt mondta, hogy a Gazniban folyó harcokban az afgán biztonsági erők legalább száz katonája, harminc civil és mintegy kétszáz tálib lázadó esett el.