Törökországig menekült a svédországi gyújtogatások gyanúsítottja

 

Török határrendészek őrizetbe vettek útlevél-ellenőrzés közben egy 19 éves férfit, akit a svéd hatóságok a hétfő esti gyújtogatásokkal gyanúsítanak – írta szerdán a Göteborgs-Posten című svéd napilap.

Dan Windt rendőrségi vezető elmondta a lapnak, fényt derítettek arra, hogy a gyújtogatások után a férfi az ázsiába utazott, ezért értesítették a török határrendészetet, amely fel is tartóztatta őt határátlépés közben. Windt szerint a gyanúsítottat remélhetőleg még a nap folyamán visszaszállítják Svédországba, és a rendőrség eljár vele szemben.

Keddre virradóra legalább száz gépkocsi égett le vagy rongálódott meg svédországi településeken, nagy részüket – mintegy 80 autót – Göteborgban és Trollhattanban gyújtottak fel. Hans Lippens rendőrségi szóvivő szerint mivel a gyújtogatások rövid idő leforgása alatt történtek, nem zárható ki a kapcsolat köztük. A rendőrség feltételezi, hogy a tettesek közösségi portálokon szerveződtek.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy sötét, csuklyás ruha volt rajtuk, benzines kannák voltak náluk, illetve baseballütők is, amelyekkel szétverték a gépkocsik ablakait. Trollhattanban kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik segítséget nyújtottak a kárfelszámolóknak.

A svéd rendőrség kedden a rongálásokkal összefüggésben őrizetbe vett egy 16 és egy 21 éves fiatalt, de szerdára virradóra négy újabb gyújtogatás történt az országban.

 

Kapcsolódó tartalom