Szudáni születésű a keddi londoni incidens elkövetője

 

Megnevezték szerdán az előző nap a brit parlament közelében történt gázolásos incidens elkövetőjét, a BBC kormányzati forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a 29 éves férfit Salih Khaternek hívják, és szudáni születésű brit állampolgár.

A The Daily Telegraph című lap szerint a férfi mintegy öt éve költözött az Egyesült Királyságba, előtte Szudánban, a kartúmi egyetemen folytatott mérnöki tanulmányokat. Az afrikai ország keleti részén nőtt fel, szülei földművesek.

Minden sérült elhagyhatta a kórházat

Mint ismeretes, a férfi kedden egy ezüst színű Ford Fiestával járókelők és kerékpárosok közé hajtott a parlamentnél, majd az épületet védő acél- és betonkordonba csapódott. Hárman sérültek meg, egy embert a helyszínen elláttak, egy nő és egy férfi kórházi ellátásra szorult. Azóta mindkettőjüket kiengedték – közölte a BBC hírtelevíziójának szerda reggeli adásában Sadiq Khan, London polgármestere.


BRITAIN LONDON INCIDENT CAR CRASH

A nyomozást a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító és különleges műveleti szolgálata vezeti. Szerdára virradóra három helyszínt kutattak át Birminghamben és Nottinghamben. Tudomásuk szerint a férfi nem szerepelt a biztonsági szolgálatok megfigyelési listáin. Indítékairól egyelőre nincsenek információk. A gyanúsított egyedül volt az autóban, fegyvert nem találtak az ezüst színű járműben.

Felmérhette a terepet a gázolások előtt

Tudósítások szerint az autót hétfő éjjel vezették Birminghamből Londonba, ahová éjfél után érkezett meg. Csaknem öt órán át parkolt a brit főváros központjában, a Tottenham Court Roadon, majd a gázolás előtt másfél óráig köröztek vele a parlament környékén.

A parlament melletti Westminster hídon tavaly márciusban gázolásos és késeléses merényletet követtek el, amelyben az elkövetővel, a brit Khalid Masooddal együtt hatan haltak meg, köztük egy rendőr, hozzávetőleg ötvenen pedig megsérültek.

A keddi incidens után ismét felmerült, hogy alakítsák sétálóövezetté a parlament környékét. Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka – a legmagasabb rangú rendőrtiszt Nagy-Britanniában – úgy vélekedett, ezáltal meg lehetne akadályozni a gázolásos támadásokat. Hozzátette, a döntést a parlamentnek, a rendőrségnek, a biztonsági szolgálatoknak, a polgármesternek és a helyi hatóságoknak együtt kell meghozniuk. Sadiq Khan közölte: támogatja, hogy fokozzák a biztonságon a Parliament Square környékén és szerte Londonban.