Már az ENSZ is látja, hogy a tengeren érkezőknek csak egy része menekült

 

A Földközi-tengeren az Európai Unió felé igyekvő embereknek csak egy része menekült, ezért az unió tagállamainak képessé kell válniuk arra, hogy gyorsan hazaküldjék mindazokat, akiket nem illet meg a menedékjog – hangsúlyozta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője egy szerdai német interjúban.

Filippo Grandi a Bild című lapnak adott interjúban kiemelte, hogy az érkezők közül sokan nem menekültek, és azért akarnak bejutni az EU-ba, hogy munkát szerezzenek és jobban éljenek. Azért jönnek, mert a világnak van egy gazdag és egy szegény része, a gondot pedig az okozza, hogy a menekültek és a hazájukat gazdasági okok miatt elhagyó emberek együtt érkeznek, a két áramlat összekapcsolódik, és a nyilvánosságban folytatott viták egyre hevesebbek, mert nem válik világossá ez a különbség.

Európába igyekvő afrikai bevándorlókról az Aquarius nevű mentőhajón, a Földközi-tengeren (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane)

Európába igyekvő afrikai bevándorlókról az Aquarius nevű mentőhajón, a Földközi-tengeren (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane)

Az EU-s országoknak a menedékjogi visszaélések megakadályozásáért törekedniük kell arra, hogy a menedékjogi kérelmek elbírálása alapos és gyors legyen, a védelemre nem szoruló embereket pedig gyorsan vissza kell juttatni a hazájukba. Ehhez azonban megállapodásokat kell kötni azokkal az országokkal, amelyekből a védelemre nem szoruló emberek származnak, ami nagy feladat az EU-s tagállamoknak, és a UNHCR nem tudja megoldani helyettük – fejtette ki az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Honfitársának, Matteo Salvini olasz belügyminiszternek a tevékenységével kapcsolatban kiemelte Grandi, hogy a Liga párt vezetőjének igaza van abban, hogy nem volt fair Olaszországot éveken keresztül magára hagyni a menekültügyi problémákkal, és az is igaz, hogy a Földközi-tengeren az EU felé irányuló migrációt hatékonyabban kell kezelni és a menekülteket jobban szét kell osztani az EU-ban.

Azonban mélységesen helytelen arról beszélni, hogy invázió zajlik Európa ellen, és olyan földrész vagyunk, amelyet megszállnak emberek, akik azért jönnek, hogy kihasználjanak minket – tette hozzá Filippo Grandi. Mint mondta, az ilyen kijelentések rendkívül veszélyesek is, mert ez a fajta nyelv megbélyegzi a menekülteket, a migránsokat és másokat, és legitimációt és támogatást ad a rasszizmusról, a gyűlöletről és az idegenellenességről folytatott diskurzus egy olyan formájának, amely mélységesen ellentétes az európai értékekkel, amelyekben valamennyien hiszünk.

A UNHCR vezetője a Bild hírportálján ismertetett interjúban a többi között arról is szólt, hogy szerinte nincs menekültügyi, migrációs szükséghelyzet Európában. „Éppen most érkeztem vissza Bangladesből, ahol egymillió menekült él a legrosszabb körülmények között. Ott tényleg szükséghelyzet van, Európában viszont nincs” – mondta Filippo Grandi.