Emelkedett a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma

 

A Törökország és Görögország között húzódó szárazföldi határon az év első hét hónapjában háromnegyedével emelkedett az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest, az említett határszakaszon mintegy 29500-an kíséreltek meg bejutni az unió területére – közölte friss jelentésében az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).

A jelentés szerint a tengeren keresztül Görögországba érkezők száma azonban csökkent júliusban. Mintegy négyezren – főként szíriaiak, irakiak és afgánok – szálltak partra illegális úton Görögországban, amely 17 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Több ezren érkeztek a Szubszaharából

Kiemelik a jelentésben, a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonalon megduplázódott az illegális határátlépések száma júliusban, mintegy 8800-an érték el a spanyol partokat. Ezen a határszakaszon az év eleje óta több mint 23 ezren érkeztek Spanyolországba, főként Marokkóból. A jelentés szerint a bevándorlók háromnegyede a szubszaharai régióból származik, de jelentős a marokkói állampolgárok száma is. Az előző hónap folyamán az illegális határátlépések felét Spanyolországban regisztrálták – tették hozzá.

Ugyanakkor az ügynökség aláhúzta, az év első hét hónapjában összességében csökkent az Európai Unió négy fő migrációs útvonalat érintő külső határain észlelt illegális határátlépések száma. Az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal kevesebben, mintegy 73500-an kíséreltek meg bejutni szabálytalanul az unió területére. Júliusban, előző hónaphoz képest 18 százalékkal kevesebben, mintegy 15 ezren próbáltak meg illegális úton bejutni Európába – tették hozzá.

Olaszországba számottevően lecsökkent a megérkezettek száma

A jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, Olaszországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma júliusban 83 százalékkal, mintegy kettőezerre csökkent az előző év azonos időszakának adataihoz képest. Ezen az útvonalon az év első hét hónapjában 18 ezren – főként tunéziaiak és eritreaiak – érkeztek Európába, amely 81 százalékos csökkenést jelent az előző évi adatokhoz képest.

Az uniós ügynökség jelentésében megjegyezte, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon észlelt, uniós határokat érintő illegális határátlépések száma alacsony volt júliusban. Azonban az Albániát, Montenegrót, valamint Szerbiát és Bosznia-Hercegovinát érintő útvonalon fokozódó migrációs nyomás tapasztalható – tették hozzá.