Feloszlatták a bukaresti kormányellenes tüntetést

 

Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a román csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal.

Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.

A rohamcsendőröket dobálják a kormány lemondását követelő tüntetők, a nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai a Victoria téren, Bukarestben 2018. augusztus 10-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe, és amelynek során – egyes médiaértesülések szerint – két fegyvert is „zsákmányoltak” az ellenük kivezényelt csendőröktől.

Az M1 szombat reggeli tudósításában elhangzott, egy csendőrnőt rövid időre foglyul ejtettek a tüntetők, miután kimenekítették a társai, kiderült, súlyos sérüléseket szerzett, akár el is törhetett a nyakgerince. Azt is elmondta a köztévé tudósítója, hogy futballhuligánokat gyanúsítanak azzal, hogy elvették két csendőrtől a szolgálati fegyverüket.


Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. ”Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

Kapcsolódó tartalom