Öngyilkossági szándékkal kötötte el a repülőgépet a repülőgépszerelő

 

Hivatalos közlés szerint feltehetőleg öngyilkosságot követett el az a repülőtéri alkalmazott Washington államban, aki péntek este felszállt egy üres géppel a seattle-tacomai nemzetközi repülőtérről, majd halálos balesetet szenvedett vele egy kis szigeten a Puget-tengerszorosban.

Az Alaska Airlines leányvállatának, a Horizon Air légitársaságnak egyelőre meg nem nevezett 29 éves alkalmazottja – valószínűleg a földi kiszolgáló személyzet egyik tagja – eddig ismeretlen körülmények között beült a repülőtéren egy 76 személyes, Q400 típusú, a kifutópályán parkoló gépbe, és engedély nélkül felszállt vele.

Az M1 tudósítója az Egyesült Államokból azt jelentette: az eset kiderítésébe bekapcsolódott az FBI is. Mint ismertette, a szerelő, aki elkövette a tettet, utalt arra, hogy amit művel, azt öngyilkossági szándékból teszi.

Mint a légitársaság közölte, utas, illetve a személyzet egyetlen tagja sem tartózkodott a fedélzeten.

Azonnal a nyomába eredt két F-15-ös harci gép, követték, majd látták, amint a Q400-as lezuhant a tengerszoros déli részén lévő, ritkán lakott Ketron szigeten. Előtte, vagy szándékosan akrobatikus manővereket hajtott végre a pilóta, vagy a repülőgép-vezetői képességek hiányában nem volt ura a gépnek.

Óvatosságból azonnal lezárták a repülőteret a riasztáskor, de röviddel később újra megnyitották, és helyreállt a menetrend.

A rendőrség szerint semmilyen jel nem mutat arra, hogy terrorcselekmény történt. A férfi egyedül követte el tettét, és valószínűleg öngyilkos akart lenni. Erre utal a baleset előtti beszélgetése a pilótafülkéből a földi irányítókkal, akik rá akarták venni arra, hogy szálljon le egy kis kifutópályán, amely éppen a közelében volt.

2001. szeptember 9-e óta ez lehet a legsúlyosabb incidens az amerikai polgári légiközlekedés történetében.