Az Iszlám Államnak köze lehet a kanadai támadáshoz

 

Legalább négy ember, köztük két rendőrtiszt életét vesztette péntek reggel egy lövöldözésben a kelet-kanadai Fredericton városban – közölte a helyi rendőrség. Közlésük szerint elfogták a feltételezett elkövetőt. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, de ezt nem erősítették meg.

A rendőrtisztek melletti két halottról egyelőre nincsenek információk, ahogyan a lövöldözés körülményeiről sem. A támadást az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta. A kanadai rendőrség azonban úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nincs semmilyen bizonyítéka ennek a megerősítésére.

Justin Trudeau kanadai kormányfő a Twitteren közölte: “Szörnyű hírek érkeznek Frederictonból. Részvétem a reggeli lövöldözés minden érintettjének. Figyelemmel követjük az eseményeket.”

 

Az Egyesült Államokhoz képest Kanadában jóval szigorúbban korlátozzák a fegyvertartást, azonban az utóbbi években – korábbi jelentések szerint főként a helyi bandák miatt – elterjedtek a fegyverek a nagyvárosokban, és ezzel arányosan nőtt a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma is.

Legutóbb 2014-ben történt ugyancsak New Brunswick tartományban, a székhelytől, Frederictontól mintegy 200 kilométerre fekvő Monctonban olyan lövöldözés, amiben több rendőr meghalt: akkor három lovas rendőr vesztette szolgálat közben életét, ketten megsebesültek.