Megszületett a megállapodás, kisebbségi szlovén kormány jöhet

 

Helyi sajtójelentések szerint megszületett pénteken a megállapodás Szlovéniában egy kisebbségi kormány létrehozásáról, amely külső támogatással működhet, s amelyről a parlament jövő pénteken fog szavazni.

A parlamentbe jutott öt baloldali párt, a június 3-i szlovéniai választásokon a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec Listája (LMS), a szociáldemokraták (SD), Miro Cerar ügyvivő kormányfő Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB), a nyugdíjaspárt (DeSUS), valamint külső támogatóként a szélsőbaloldali Baloldal (Levica) párt hivatalosan is aláírta az együttműködésről szóló megállapodást.

A Baloldal támogatja Marjan Sarec miniszterelnöki- és a szociáldemokraták elnökének, Dejan Zidannak a házelnöki jelölését is. Sarec a sajtónak nyilatkozva kijelentette: elhárult minden akadály a kormányalakítás elől, a 90 fős parlamentben a baloldal 52 szavazattal rendelkezik. Ezt megerősítette a Baloldal is, amely a külső támogatásról párton belüli szavazással döntött csütörtökön, habár akkor még feltételhez kötötte Sarec miniszterelnöki jelölését.

Marjan Sarec, Kamnik polgármestere, Marjan Sarec Listája (LMS) baloldali párt vezetője szavaz a szlovén előrehozott parlamenti választásokon (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Marjan Sarec, Kamnik polgármestere, Marjan Sarec Listája (LMS) baloldali párt vezetője szavaz a szlovén előrehozott parlamenti választásokon (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Luka Mesec, a Baloldal elnöke elmondta: a pártja által követelt, pénteken aláírt együttműködési megállapodásba bekerült, hogy részt vesznek a miniszterek jelölésében is. Nem titkolta, hogy van ellenvetésük néhány potenciális jelölttel, például Zdravko Pocivalcek jelenlegi ügyvivő igazságügyi miniszterrel szemben. A megállapodás szerint a Baloldalnak nem lesznek miniszterei, de nem zárták ki annak lehetőségét, hogy államtitkárokat delegálhat a kormányba.

Ismeretes, a június eleji parlamenti választást a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani.