Hatalmas vihar vetett véget a hőségnek Németországban

 

Németországban és Franciaország egy részén is brutális viharok vetettek véget a rekordhőségnek. A német városokban többen megsérültek a kidőlt fák miatt, akadozott a vonatközlekedés, a reptereken is fennakadásokat okoztak a heves zivatarok. Németországban ezzel befejeződött az utóbbi évtizedek egyik legdurvább hőhulláma. A francia hegyekben egy gyerektábort mosott el a villámárvíz.

A francia Saint-Julien-de-Peyrolas közelében lévő táborhelyet csütörtökön tarolta le a vihar. Az orkánerejű szél és a heves felhőszakadás okozta villámárvíz mindent elsöpört, ami az útjába került. A kempingben csaknem száz németországi diák is táborozott. Sikerült a gyerekeket biztonságos helyre vinni, néhányan könnyebb sérülésekkel kórházba kerültek. A tábort vezető férfi azonban eltűnt.

Szemtanúk szerint próbálta menteni a gyerekeket, később pedig a lakókocsijába menekült. Az összetört kocsit megtalálták, több kilométerre sodorta el az ár. A 70 éves férfi azonban nem került elő.


Az ítéletidő a lakott településeket sem kímélte, az utcákon megállíthatatlanul hömpölygött a sáros víz. Néhány óra alatt annyi csapadék esett, mint egy átlagos esős hónapban. Az elárasztott területekről több mint 1600 embert menekítettek ki.

Az özönvízszerű esőt viharos szél kísérte, amely a hosszan tartó forróság után nagy erővel söpört végig a régión, fákat tört ki, háztetőket rongált meg, és leszaggatta a vezetékeket. Országszerte 17 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Tomboló vihar vetett véget a gyötrő kánikulának Németországban is. A legsúlyosabb helyzet az észak-nyugati tartományokban alakult ki. Az óránként 120 kilométeres szél fákat döntött az útra , több közutat is le kellett zárni. A szélviharral együtt megérkezett az eső és a lehűlés is, aminek még az általában hűvös, csapadékos Hamburgban is sokan örültek. A vihar miatt Észak-Németországban a vasúti közlekedés is akadozott, Hamburgban több száz utas töltötte az éjszakát a pályaudvaron.

Dániában az orkánerejű szél többméteres hullámokat korbácsolt a tengeren. A meteorológiai intézet riasztást adott ki, ám a vihar a szárazföldhöz közelítve veszített erejéből, de elhozta a várva várt lehűlést.