Félmilliónál több venezuelai érkezett Ecuadorba az idén

 

Mintegy 547 ezer venezuelai menekült el a válság elől hazájából Ecuadorba január óta – közölte William Spindler, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője egy sajtótájékoztatón Genfben pénteken. Ecuador három tartományában szükségállapotot hirdettek a venezuelai menekültáradat miatt.

Spindler állítása szerint a Venezuelából naponta érkezők száma több mint 4000, szemben a korábbi mintegy 3000-el. „A venezuelaiak kivándorlása országukból az egyik legnagyobb tömeges népmozgás Latin-Amerika történetében” – mondta.

Venezuelai menekült Ecuadorban (Fotó: MTI/EPA/Evelin Rosas)

Az UNHCR jelezte, hogy fokozza a segítségnyújtást Ecuadorban, és növeli jelenlétét a kulcsfontosságú határátkelőhelyeknél. Ecuadorba Kolumbián keresztül érkeznek a venezuelaiak, akiknek mintegy 20 százaléka marad csak ott, a többi továbbmegy Peruba és Chilébe. A bogotái kormány által június közepén közölt adatok szerint több mint egymillióan érkeztek Kolumbiába Venezuelából az azt megelőző 16 hónapban.

Az UNHCR szóvivőjének elmondása szerint sok venezuelai napokig, akár hetekig vándorol, sokszor bizonytalan körülmények között, míg eljut az ecuadori határhoz. A menekültek mintegy 40 százaléka nő és gyerek, akiket – mint Spindler emlékeztetett – fokozottabban fenyeget annak veszélye, hogy szexuális erőszak, prostitúció vagy emberkereskedelem áldozatává válik. Az ecuadori kormány szerdán szükségállapotot hirdetett Carchi, Pichincha és El Oro nevű tartományaiban a venezuelai menekültáradat miatt. Az UNHCR adatai szerint az Ecuadorba 2016 óta érkezett venezuelaiak közül csak mintegy 7000 kért menekültstátuszt.

Venezuela több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott. A jobboldali ellenzék elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választásokon, Nicolás Maduro baloldali elnök azonban válaszul szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, tavaly augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Tavaly áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések az országban, ezeken több mint százan vesztették életüket.