Újabb véráztatta napot jegyeznek Jemenben

 

Légitámadás ért csütörtökön egy piacot és egy autóbuszt Jemen északi részén, a húszi lázadók ellenőrizte területen, több tucatnyian meghaltak, köztük gyerekek, és több tucatnyi a sebesültek száma is – közölték különböző források.

Az eset Dahjan városában történt, az északnyugat-jemeni Szaada tartományban, amely a síita felkelők egyik erőssége. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) Twitter-oldalán közölte, hogy 29, 15 évesnél fiatalabb gyerek holttestét szállították a humanitárius szervezet által támogatott egyik kórházba Szaada tartományban. További 48 sebesültet, köztük 30 gyereket vittek be az egészségügyi létesítménybe.

Az ICRC egyik meg nem nevezett szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az említett számadatok nem a végleges adatokat tükrözik, tekintve, hogy a támadás áldozatait több különböző kórházba szállították. Nagy részüket az említett kórházba vitték.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Geert Cappelaere, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) közel-keleti és észak-afrikai irodájának igazgatója. „Ismét számos gyerek halhatott vagy sebesülhetett meg, amikor támadás ért egy autóbuszt Jemen északi részén. A gyerekek mindegyike 15 év alatti lehet. A világnak valóban szüksége van arra, hogy további ártatlan gyerekek meggyilkolását nézze végig ahhoz, hogy megálljt parancsoljon a kegyetlen háborúnak Jemenben?” – fogalmazott.

Törzsi vezetők a húszi lázadók ellen harcoló, szaúdi vezetésű külföldi katonai koalíciót vádolják a támadással.

A szaúdi vezetésű katonai koalíció a légicsapással kapcsolatban közölte: legitim katonai műveletet hajtott végre, amely megfelelt a nemzetközi humanitárius törvényeknek. A harci repülők a húszik rakétakilövő állásait vették célba, ahonnan a Szaúd-Arábia déli részén található Dzsaizán ipari város ellen intéztek támadást szerdán a jemeni lázadók. A koalíció egyúttal azzal vádolta a húszikat, hogy gyermekeket használnak élő pajzsnak.

Abdul-Gáni Najeb, Szaada tartomány egészségügyi hivatalának vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a halálos áldozatok száma 43, a sebesülteké 61. A lázadók tévéje, a Szanaából sugárzó al-Maszíra 39 halálos áldozatról és 51 sebesültről számolt be, akiknek a zöme gyerek.