Trump lekörözte Obamát

 

Donald Trump amerikai elnök támogatottsága magasabb, mint hivatali elődjéé, Barack Obamáé volt elnöksége azonos időszakában – adta hírül a Newsweek című lap a Rasmussen Reports közvélemény-kutató csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérését ismertetve.

A Rasmussent a lap az egyik legmegbízhatóbb közvélemény-kutató intézménynek minősíti, megjegyezve, hogy a 2016-os elnökválasztás idején a legpontosabb, a valóságot a legjobban megközelítő adatokat mutatott fel. A 2003-ban létrehozott Rasmussen Reports közvélemény-kutató intézetet az Egyesült Államokban konzervatív beállítottságúként tartják számon. A legújabb felmérés tanúsága szerint Donald Trump republikánus párti elnök jelenleg népszerűbb, mint 2016 őszén, választási győzelme idején volt. Támogatottsága a megkérdezettek körében 50 százalékos, 5 százalékkal magasabb, mint demokrata párti elődje, Barack Obama elfogadottsága volt elnöksége ugyanezen periódusában.

Barack Obama leköszönő amerikai elnök fogadja utódját, Donald Trumpot a washingtoni Fehér Házban 2017. január 20-án (Fotó: MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)

Barack Obama leköszönő amerikai elnök fogadja utódját, Donald Trumpot a washingtoni Fehér Házban 2017. január 20-án (Fotó: MTI/EPA pool/Kevin Dietsch)

Az adatok szerint az 50 százalékos támogatottságon belül 35 százalékos azok aránya, akik „nagyon erőteljesen” egyetértenek Donald Trump politikájával. Az elnököt ugyanakkor a megkérdezettek 41 százaléka utasítja el. A Rasmussen megállapította: az elnök népszerűsége különösen a republikánus táborban erősödött. A valószínűsíthetően republikánus szavazók 64 százaléka úgy nyilatkozott: amikor az országot érintő fontos kérdésekről van szó, álláspontjuk nagyon közel áll az elnökéhez.

A felmérés szerint Donald Trump az elmúlt időben folyamatosan növelte népszerűségét. Nyolc hónappal ezelőtt még a megkérdezetteknek csupán 40 százaléka támogatta őt. A kutatást 1500 ember megkérdezésével végezték, a hibahatárt a közvélemény-kutató 2,5 százalékosra becsülte. Barack Obama elfogadottsága elnökségének második esztendejében stabilan 40 százalék alatti volt.