Történelmi hőség tombol Európában

 

Spanyolországban és Portugáliában a legrosszabb a helyzet, ott arra számítanak, hogy az európai melegrekord is megdőlhet a napokban – ez most 48 fok. Nemcsak Dél-Európát sújtja az afrikai eredetű forróság, a skandináv országok mellett Németországban és Svájcban is rendkívüli körülmények vannak. Azonban nemcsak Európában, hanem más kontinenseken is tombol a hőség.

Délután egykor 45 fokot mutatott a hőmérő Madrid belvárosában. Aki csak teheti, hűsöl ezekben az órákban, az utcákon többnyire csak turistákat látni, azonban ők minden lehetséges eszközzel küzdenek a meleg ellen. Van aki vizesflakonnal hűti magát, míg mások a térképet használják napernyőnek, de van aki az éttermek vízpermettel hűtött teraszán keres menedéket.

„Nagyon meleg van. Voltam Valenciában és Barcelonában is, de ez a város a legforróbb. Délután muszáj árnyékba húzódni” – mondta egy mexikói turista.

Az Ibériai-félszigetet csaknem két évtizede nem látott hőhullám perzseli. Az afrikai eredetű forróság miatt napok óta 40 fok felett alakul a hőmérséklet, az előrejelzések alapján pedig további 2-3 fokkal is melegebb lehet a következő napoban. Komoly esély van arra, hogy megdől az európai melegrekord is, a jelenleg legmagasabb hőmérsékletet –48 fokot – 1977-ben, Athénban mérték. A héten két férfi életét vesztette a hőség miatt, a spanyol hatóságok ezért azt javasolják, a délutáni órákban senki ne tartózkodjon a szabadban.

Utcai hőmérővel fényképezkednek turisták Córdobában (MTI/EPA/Salas)

Portugáliában jöhet az enyhülés

A szomszédos Portugáliában is hasonló a helyzet. A fővárosban az emberek a szökőkutaknál keresnek enyhülést. Lisszabon térsége a legmelegebb területek közé tartozik az országban. Az előrejelzések szerint a 47,3 fokos melegrekord is megdőlhet – igaz, a meteorológus már enyhülésről beszél.

„Először a partoknál, a jövő hét elején kezdődhet az enyhülés. Talán a szárazföldi részeken még kitart a vörös riasztás néhány napig, de véget fog érni” – mondta a portugál meteorológiai szolgálat munkatársa.

Németországban és Svédországban is szokatlan az időjárás

De nem csak Dél-Európát sújtja rendkívüli hőség. Svájcban a feljegyzések szerint soha nem volt még annyira meleg a július, mint az idén. Genf környékén többször is 35 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, és a meleg egyelőre nem múlik.

Németországban is 39 fok körüli hőmérsékleteket mérnek. A rendkívüli szárazság miatt drasztikusan csökkent a Rajna vízszintje, ami már a hajózásban is egyre nagyobb nehézségeket okoz.

„Kölnben a teherhajók már csak fél rakománnyal közlekedhetnek. Emiatt sokkal nagyobb a forgalom a folyón” – mondta az egyik hajózási társaság szóvivője, Christian Lorenz.

A hőség miatt idén kissé szokatlan lehet a Németország legészakibb részén megrendezett wackeni rockfesztivál is. A rendezvény inkább arról híres, hogy a több tízezer vendége általában szakadó esőben hallgatja a koncerteket, idén azonban nem panaszkodnak a résztvevők.

„Negyedszer vagyok itt a fesztiválon. Végre süt a nap. Három évben is a sárban gázoltunk, egy szavam sem lehet az időre” – mondta egy svéd látogató.

Azonban a hagyománytisztelő fesztiválozóknak sem kell aggódniuk: a szokásos sárfürdőt többen is a felfrissülést szolgáló zuhanyoknál létrejött pocsolyákban tartották meg.

Fürdőzők a tokiói Tosimaen vidámpark egyik medencéjében  (MTI/EPA/Majama Kimimasza)

Japánban már a reggelek  is elviselhetetlenek

Nem csak Európában, hanem más kontinenseken is tombol a hőség. Sőt, rekordok dőlnek meg a világ más területein is. Az amerikai Halál-völgyben az eddigi legmelegebb hónapot regisztrálták, de kánikulától szenvednek Kínában, Dél-Koreában és Japánban is.

Japán több városában már délelőtt 10 órakor 36 fok főlé emelkedett a hőmérők higanyszála. A várható nappali meleg pedig általában 39 fok körül alakul. Az országban néhány nappal ezelőtt jelentették be, hogy május eleje és július vége között több mint 120-an vesztették életüket és több, mint 55 ezer embert kellett kórházba szállítani a meleg miatt.

Hordozható ventillátorral hűsi arcát egy nő Tokióban (MTI/AP/Szaszahara Kodzsi)

Szöul egyes részein pénteken a hőmérséklet elérte a 40 fokot is. Szakemberek szerint az ilyen sokmilliós nagyvárosokban nem feltétlenül az erős napsütés, hanem inkább a talaj felől érkező hő teszi elviselhetetlenné meleget.

„Az erős napsütésben a talaj gyorsabban melegszik, mint a levegő. Ez a mesterséges anyagok esetében, mint amilyen például az aszfalt ez fokozottan igaz” – mondta egy szakértő.

Továbbá a mérések szerint a nap sugarai mostanában erősebbek, mint évtizedekkel ezelőtt. A napsütés ereje 10 százalékkal, a levegő hőmérséklete 21 fokkal volt magasabb, mint 1994-ben, a talaj pedig már 4 fokkal melegebb most, mint akkor, mert jóval több a beépített terület Szöulban.

Kínai nők robogón használatos, leégés elleni védőöltözetet viselnek Pekingben (MTI/EPA/Vu Hong)

Kínában megteltek a strandok

Hasonlóan meleg van Kína több régiójában is. A fővárosban aki csak tud, próbál strandra menni. A megnövekedett forgalom jól érezhető.

„A kánikula miatt az elmúlt napokban megduplázódott a látogatóink száma. Nyitottunk egy új medencét is, így ha a földszinten túl sokan lennének, akkor levezetjük őket az alagsori medencéhez” – fogalmazott az egyik strand igazgatója.

Pekingben az előrejelzések szerint a hétvégéig marad a kánikula, csak utána várható az első felfrissülést hozó eső.

Kaliforniában az idei július a legmelegebb

Az egyesült államokbeli Kaliforniában pedig megdőlt a legforróbb hónap rekordja. A Halál-völgyben júliusban 42,28 fok volt a havi átlaghőmérséklet. A térségben négy egymást követő napon át csaknem 53 fokos csúcshőmérsékletet mértek. A példátlan forróságban egy túrázó meghalt, két kiszáradt francia turistát pedig helikopterrel kellett megmenteni. A meteorológiai szolgálat hangsúlyozta, hogy az adatokat még hitelesíteni kell, mielőtt tényleg bekerülhetnek a rekordok könyvébe.

Fiatalok hűsölnek Budapesten a hőségben a Deák téri Akvárium díszmedencéjénél 2018. július 31-én.  (MTI/Balogh Zoltán)

Magyarországon hőségriadó van

Nemcsak Amerikában, itthon is tombol a kánikula: a tisztifőorvos vasárnapig meghosszabbította a hőségriadót. A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Zamárdiban a strandon óriásunikornisokon, plédeken, napernyők alatt hűsöltek az emberek a parton, míg a vízben egymást fröcskölték strandolók. Rekkenő hőség volt, a tűző napon 35 fokot mértek, ezért szükség volt a folyadékpótlásra és a naptejekre is.

Kutya iszik a szökőkútból Budapesten a Szent István téren július 31-én (MTI/Balogh Zoltán)

A gyerekekre fokozottan oda kell figyelni

Párakapuk alatt szaladgáltak és vízzel töltött kismedencékben pancsoltak a gyerekek a zalaegerszegi Tipegő Bölcsődében. A hűsítő játékok segítenek elviselni számukra a nagy meleget.

„Nagyon élvezik, vidáman futkosnak alatta, sikítoznak, locsolják egymást, úgyhogy, úgy érzem, kellőképpen fel vagyunk készülve a nagy melegekre” – mondta a bölcsődevezető-helyettes, Soós Zsófia.

Gyerekek játszanak a szökőkútnál Budapesten a Szent István téren július 31-én (MTI/Balogh Zoltán)

A gyerekek szervezetét rendkívül megterheli a kánikula, hőháztartásuk ugyanis még nem fejlődött ki teljesen. A védőnők azt tanácsolják, a szokásosnál jobban figyeljünk rájuk.

„Többször kell megkínálni őket mindenképpen folyadékkal és az öltözködés is lényeges, hogy inkább lazább ruhát adjunk a babára. Ami nagyon lényeges, hogy ha például elmegyünk vásárolni és kint nagyon meleg van, bemegyünk egy légkondis helyiségbe, ott a gyerekre mindig legyen nálunk ruha, hogy valamit tudjunk ráhúzni, vagy gyerekkel ne menjünk ilyen időben vásárolni” – magyarázta a védőnő, Szekérné Büki Erzsébet.

A hőség miatt elrendelt vízosztáson egy férfi vizet iszik a Déli pályaudvaron (MTI/Szigetváry Zsolt)

Az időseket is megviselheti a hőség

A szív- és érrendszeri betegek, az idősek is veszélyben vannak. A forróság ellen a békéscsabai Életfa Idősek Otthonában hideg szódával, klímával és ventilátorral próbálnak védekezni a lakók.

Nyáron megsokszorozódik a rosszullétek száma, ezért az intézményben fokozottan figyelnek az idősekre.

„Folyamatosan biztosítjuk a 24 fokos hőmérsékletet. Ezt lehet használni napközben is. A foglalkozásokat itt tarjuk meg. Figyelünk a szellőztetésre, csak kora reggel valamint éjszaka szellőztetünk. Napközben bezárunk minden ajtót ablakot, hogy ne legyen meleg” – részletezte az otthon vezetője, Such Tamara.

A kánikula marad a következő napokban is, jellemzően 30 fok fölötti nappali csúcsértékekkel. Az országos tisztifőorvos ezért vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót.