Nem akarnak nagyobb mecsetet Kaufbeurenben

 

Nem járult hozzá a többség a helyi népszavazáson vasárnap ahhoz, hogy a bajorországi Kaufbeuren önkormányzata telket biztosítson a helyi török közösségnek a mostaninál nagyobb mecset felépítéséhez

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a szavazók mintegy 40 százaléka támogatta az ingatlanügyletet, 60 százalék pedig ellenezte. A részvételi arány 45 százalék volt. A muszlim török közösség tartós bérletbe kapta volna a telket legfeljebb 99 évre és az önkormányzat beleszólhatott volna a mecset terveibe.

Ég az első gyertya egy hatalmas adventi koszorún a németországi Kaufbeuren belvárosában (Fotó: MTI/EPA/Karl-Josef Hildenbrand)

A projekt ellenzői leginkább azt kifogásolták, hogy a mecset felépítését kezdeményező Török-Iszlám Vallásügyi Uniót (Ditib) Recep Tayyip Erdogan török elnökhöz közeli szervezetnek tartják. A mecset felépítése egyáltalán nem biztos, hogy meghiúsul, a Ditibnek mindössze egy másik elérhető és megfelelő telket kell találnia a helyi ingatlanpiacon. Terveik szerint az új mecset körülbelül 400 fő befogadására lenne alkalmas.

A dél-németországi Kaufbeurenben mintegy 40 ezren élnek. A lakók többsége római katolikus.