Migránsok százait mentették ki a spanyol hatóságok

 

Legalább 220 migránst mentett ki vasárnap a tengerből a spanyol mentőszolgálat a Gibraltári-szorosban, Spanyolország partjainál. A hatóság hajói több mentőakciós hajtottak végre a nap folyamán a térségben.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden közölte, hogy meghaladta az 50 ezret az idén a Földközi-tengeren keresztül Európába érkezett migránsok száma, s több mint 1440-en fulladtak meg vagy tűntek el nyomtalanul az átkelés idején. Az illegális bevándorlók mintegy 35 százalékát Olaszország és Spanyolország fogadta be, 29 százalékát pedig Görögország.

Tavaly ugyanebben az időszakban a Földközi-tengeren keresztül hozzávetőleg 110 ezren érkeztek Európába, míg 2016-ban közel 242 ezren voltak. Hirtelen megugrott a Spanyolországba igyekvő migránsok száma. Csak az év eleje óta 18 016 illegális bevándorló érkezett, s ezzel Spanyolország az idén megelőzte Görögországot, illetve Olaszországot is. Ezenfelül 2874 menedékkérő jutott be jogosulatlanul az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére.

Az IOM adatai szerint 2018-ban összességében 2186 migráns és menekült vesztette életét a vándorlások alatt. Továbbra is a Földközi-tenger számít a legveszélyesebb migrációs útvonalnak.