Új vezetőt választott a spanyol jobboldal

 

Pablo Casadót választotta elnökévé a spanyol konzervatív Néppárt (PP) tisztújító kongresszusán szombaton Madridban.

A 37 éves politikus, aki a PP kommunikációért felelős főtitkár-helyettesi tisztségét töltötte be eddig, 1701 szavazattal nyerte el a párt vezetését szemben Soraya Sáenz de Santamaríaval, akire a mintegy háromezer küldöttből 1250-en szavaztak – ismertette a hivatalos végeredményt Ana Pastor, a kongresszus levezető elnöke.

Pablo Casado első elnöki beszédét azzal kezdte, hogy elmondta: már tájékoztatta a királyi házat az eredményről, és kifejezte hűségét a spanyol alkotmány, valamint az uralkodó, VI. Fülöp iránt. „Itt ma senki sem veszített, csak a Néppárt nyert” – jelentette ki megerősítve korábbi elkötelezettségét a párt egysége mellett, hangsúlyozva, hogy új csapatában számít az elnökválasztási ellenfeleire is.

Külön köszönetet mondott Soraya Sáenz de Santamaríának a tiszta kampányért, amelyből meglátása szerint a párt erősebben került ki.

Politikai ellenfelei közül elsőként Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök gratulált Twitter-oldalán.

Az elnökválasztásra azért került sor, mert Mariano Rajoy 14 év után lemondott a PP elnökségéről, miután egy, a pártot érintő korrupciós bírósági ügy miatt a parlament megvonta a bizalmat tőle és kormányától június 1-én.