Egy orosz nő letartóztatását sérelmezi Moszkva Washingtonnál

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Washingtonban letartóztatott orosz Marija Butina mielőbbi szabadon engedését követelte szombaton az amerikai kollégájával, Mike Pompeóval folytatott telefonbeszélgetésen – közölte a moszkvai külügyi tárca.

„Lavrov hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságok elfogadhatatlan módon cselekedtek, amikor az orosz állampolgárságú Butinát mondvacsinált vádakkal őrizetbe vették az Egyesült Államokban, s követelte mielőbbi szabadlábra helyezését” – olvasható a minisztérium közleményében.

A 29 éves orosz nő letartóztatását hétfőn, a Trump-Putyin találkozó napján jelentették be Washingtonban. Marija Butinát az Egyesült Államok kormánya elleni összeesküvéssel vádolják, s azzal, hogy nem jegyeztette be magát idegen ország ügynökeként.

A tárca szerint a két diplomata az orosz nő ügyén túl megvitatta az Egyesült Államok és Oroszország kapcsolatai normalizálásának kilátásait is. A július 16-i helsinki orosz-amerikai csúcstalálkozó nyomán a külügyminiszterek véleménycserét folytattak a kapcsolatok jövőbeli kiépítéséről azzal a céllal, hogy a két ország közötti viszonyt kölcsönösen előnyös, egyenrangú alapon állítsák helyre – tette hozzá a moszkvai minisztérium.

Pompeo és Lavrov beszélgetésük során a szíriai humanitárius válság rendezésében való együttműködést is megvitatták, akárcsak a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésére történő erőfeszítések támogatását.