Német állampolgár volt a lübecki késes támadó

 

Német sajtójelentések szerint hárman közepesen súlyos, öten pedig könnyebb sebeket kaptak egy helyközi buszon történt késes támadásban a németországi Lübeckben. A helyi főügyészség közlése szerint német állampolgár követte el a helyi buszon történt késes támadást.

Ulla Hingst, a lübecki főügyészség szóvivője pénteken délután közölte, hogy a támadást egy fiatal férfi követte el, információik szerint egy 34 éves német állampolgár. Nem sokkal később a lübecki rendőrség is megerősítette az ügyészség információját , amely szerint a támadást egy 34 éves, Lübeckben élő német állampolgár követte el.

Twitter-üzenetében a rendőrség ugyanakkor hozzátette: nincs arra utaló jel, hogy a férfi politikailag radikalizálódott volna.

Előzőleg még terrortámadást sem zárták ki

A lübecki főügyészség korábban azt közölte, hogy a távolsági buszon történt késes támadás elkövetése kapcsán nem zárható ki a terrorista indíték sem. Az elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínre tűzszerészek is kiérkeztek, hogy egy gyanús hátizsákot megvizsgáljanak a járművön. Legfrissebb értesülések szerint nyolcan sebesültek meg a támadásban, hárman közepesen súlyos, öten pedig könnyebb sebeket kaptak.

Az érintett buszmegálló környékét széles körben lezárták Lübeck Kücknitz nevű városrészében.

Konyhakéssel szúrt

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a tettes egy konyhakéssel támadt, miután a földre dobta a hátizsákját. A busz vezetője azonnal megállította a járművet, kinyitotta az ajtókat, és így az emberek le tudtak menekülni a buszról.

Maga a busz a támadás után Lübeck Kücknitz nevű városrészében egy buszmegállónál állt meg, a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki, és lezárták a környéket. „Az utasok sikoltozva ugráltak le a buszról. Szörnyű volt. A tettesnél konyhakés volt” – mondta el egy helyi lakó a helyi újságnak. „Az egyik áldozat éppen át akarta adni a helyét egy idős hölgynek, amikor a támadó mellbe szúrta. Vérontás volt” – nyilatkozott az egyik utas.

Szemtanúk mondták azt is, hogy a földre dobott hátizsák füstölt. Egy másik szemtanú a lapnak azt is elmesélte, hogy éppen a közelben volt egy rendőrségi járőrautó, és a rendőrök észrevették, hogy mi történik, így gyorsan őrizetbe vették a támadót. Még mindig nem tudni, hogy mi lehetett az elkövető indítéka.

A szóvivő szerint nem a rendőröknek, hanem a busz utasainak sikerült ártalmatlanítaniuk a támadót. Az elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínre tűzszerészek is kiérkeztek, hogy a gyanús hátizsákot megvizsgáljanak a járművön. Legfrissebb értesülések szerint nyolcan sebesültek meg a támadásban, hárman közepesen súlyos, öten pedig könnyebb sebeket kaptak.