Izrael megtámadta a gázai övezetet

 

Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek – jelentette péntek este az izraeli 10-es tévé híradója.

A televízió szerint a 2014-es Erős szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el. Mint közölték, a palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök.

Válaszoltak az izraeli támadásra

A Gázai övezet környékének izraeli településein élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek, illetve az otthonaikban létesített biztonsági szobák közelében – tizenöt másodpercen belül el kell érniük azokat -, és gyülekezési tilalmat rendeltek el ebben a térségben. Izraelben attól tartanak, hogy a Hamász rakétákkal felel a közeli órákban a légicsapásokra, ami háború felé sodorhatja a feleket.

Az izraeli légicsapások megindítása után három rakétát lőttek ki Gázából, amelyek közül kettőt befogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, egy pedig lakatlan területen ért földet.

Előrehaladott tárgyalások voltak a két fél között?

Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében azonnali önmérsékletre szólította fel a Hamászt. „Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják provokálni a plaesztinokat és az izraelieket” – írta Mladenov.

A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.