Heves esőzések okoznak árvizet Szlovákiában, Lengyelországban

 

Több helyen is árvizet okoztak Szlovákia északi részén, a Magas-Tátra vonulatainál a heves esőzések. Eddig több mint kétszáz embernek kellett elhagynia az otthonát. Lengyelországban is áradással küzdenek.

Az elmúlt napok heves esőzései miatt felduzzadtak a folyók a Magas-Tátrában, a hatalmas ár elöntötte a házak udvarát és az épületekbe is betört. Több faluban harmadfokú árvízriasztást adtak ki. Több mint kétszázhetven embernek kellett átmeneti szállásra költöznie az árvíz miatt.

Male Ciche, 2018. július 19. Árvíz a Tátrában fekvő lengyel faluban, Male Cichében 2018. július 19-én. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)

A Tátrában fekvő lengyel falut, Male Cichét is veszélyeztetik a megáradt patakok (Fotó: MTI/EPA/Grzegorz Momot)

A határ másik oldalán, a Dunajec lengyelországi szakaszán a szűnni nem akaró eső miatt több folyó kilépett a medréből. Az kis-lengyelországi Vajdaság nagy részét elöntötte a víz.


A tűzoltók nagy erőkkel dolgoznak, homokzsákokat helyeztek el a folyók mentén, hogy megfékezzék az áradást. Az előrejelzés alapján nem várható a helyzet gyors javulása, a héten ugyanis további esőzésekre számítanak Lengyelország déli részén.