Apró szigetet hozott létre a Kilauea vulkán

 

A Hawaiin kitört Kilauea vulkánból kiömlő láva a partvonal közelében egy apró szigetet hozott létre, amely azonban rövid idő múlva el is tűnt.

Az Amerikai Geológiai Kutatóintézet (USGS) hétfői jelentése szerint a kiömlő láva egy 7-10 méter átmérőjű szigetet hozott létre az óceánban a Nagy-sziget északi partjától pár méterre.

A keletkezett szigetet a Hawaii Vulkán Obszervatórium munkatársai fedezték fel pénteken egy repülés során. A vulkán folyamatos kitörései nyomán kiömlő láva az óceánba ömlött, ahonnan a víz alatti nyomás miatt fellökődött a felszínre és ott lebegett – számolt be a jelenségről az USGS.

A kis sziget azonban röviddel keletkezése után eltűnt. „Nincs többé +sziget+, a szárazföldről érkező lávával együtt eltűnt a tengerben” – közölte az intézet hétfőn a Twitterén.

A Kilauea, a világ egyik legfiatalabb és legaktívabb vulkánjának kitörése május eleje óta szinte folyamatosan tart. A kitörés egy lávabombája hétfőn eltalált egy kirándulóhajót, amelynek fedélzetén 23 ember sérült meg.