Több ország is követi a „befogadó" németek példáját

 

Spanyolország, Portugália és Franciaország is befogad 50-50 migránst abból a mintegy 450-ből, akik két hajón vesztegelnek napok óta a Földközi-tengeren, Szicília közelében: A menedékkérők jelenleg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az olasz hatóságok egy-egy hajóján vannak, melyeket sem Olaszország, sem Málta nem engedett be a kikötőibe – közölte a spanyol kormány vasárnap.

A spanyol kormányzati közlemény méltatta, hogy Madrid, Párizs és Lisszabon szolidaritást vállalnak, és kiveszik a részüket a Földközi-tengeren zajló migrációs hullám és humanitárius válság európai megoldásában. Korábban Németország és Málta is jelezte, hogy befogadnak 50-50 embert.

Giuseppe Conte olasz kormányfő e bejelentésekre reagálva üdvözölte azt a szolidaritást, melyet – szavai szerint – Róma mindig is kért Európától, és ami az Európai Tanács legutóbbi brüsszeli ülését követően „valósággá kezd válni”. „Folytassuk ezt az utat, az emberi jogok tiszteletben tartásával” – mondta Conte.

Contéhoz közeli források azt közölték, hogy az olasz kormányfő később engedélyezte a nők és gyerekek partra szállítását, eddig mintegy 30 embert fogadott Olaszország a két hajóról.