Nem akarnak nagyobb katonai költségvetést a lettek

 

Miniszterelnökük egy televíziós interjúban kijelentette, országa nem szándékozik védelmi kiadásait a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékára emelni. Ezt Donald Trump amerikai elnök javasolta a brüsszeli NATO-csúcson.

Maris Kucinskis az LNT tévéállomásnak adott interjújában hangoztatta, nem látja szükségességét, hogy erre az újabb szintre emeljék az ország védelmi kiadásait. A politikus arra a kérdésre válaszolt, hogy a balti ország kész-e védelmi kiadásait négy százalékra, a korábbi hivatalos elvárás duplájára emelni, ahogyan azt a brüsszeli NATO-csúcson Donald Trump amerikai elnök javasolta a NATO tagállamainak.

Maris Kucinskis lett kormányfő (MTI/EPA/Nicolas Lambert)

Kifejtette: számukra ez jelenleg nem aktuális, nem gondolkodnak ennek a kezdeményezésnek a megvalósításán. Azt, hogy szükség van-e, és milyen mértékben a védelmi kiadások további emelésére, Kucinskis szerint az országnak magának kell eldöntenie, és nem egy kívülről meghatározott felső szinthez alkalmazkodva.

Emlékeztetett arra, hogy Lettország egyike azoknak a NATO-tagállamoknak, amelyek katonai kiadásai már elérik a GDP 2 százalékát. Az észak-atlanti szövetség tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön állapodtak meg abban, hogy védelmi kiadásaikat 2024-ig fokozatosan a GDP 2 százalékára növelik.