Rendkívüli állapotot hirdettek kanyaró miatt egy szlovákiai járásban

 

A szlovákiai Nagymihályi járás környéken két hónap alatt több mint százhatvanan betegedtek meg. Csaknem hetven esetben laboratóriumi vizsgálat is igazolta a vírus jelenlétét. A nagymihályi kórház főorvosa szerint a múlt hétvége óta robbanásszerűen emelkedett a betegek száma. A többségük gyerek. Az ügyben válságstábot hívtak össze – közölte az M1 Híradója.

Már hetek óta látogatási tilalom van a kanyaró miatt a nagymihályi kórházban. Kedd óta pedig rendkívüli állapot van érvényben a Nagymihályi járásban, ahol robbanásszerűen megnőtt a kanyarós betegek száma az elmúlt napokban.

A betegek mintegy 85 százaléka gyerek, sokan két éven aluliak. Ha nem sikerül megfékezni a kanyaró terjedését, akkor a kassai és az eperjesi kórháznak kell fogadnia az új pácienseket.

A Nagymihályi és a Szobránci járásban május elején jelent meg a fertőző kór. A kanyaró elsősorban a rossz higiéniai körülmények között élő közösségekben terjed, ahol sokan nem tartják be az előírt óvintézkedéseket.

Szlovákiában 20 éve nem volt ilyen méretű kanyarójárvány. A betegség elleni védőoltás szerepel ugyan a kötelező védőoltások között, 2010 óta azonban csökken a beoltottak száma.