Elhibázott az uniós migrációs politika

 

Az hozna változást az európai bevándorlási válságban, ha Németország – az új olasz kormányhoz hasonlóan – tettekben is bizonyítaná, hogy meg akarja állítani az illegális bevándorlást – hangzott el az M1 reggeli műsorában. Továbbra is folyamatosan érkeznek a Balkánra az afrikai és ázsiai menedékkérők.

A legtöbb migráns papírok nélkül érkezik Boszniába. A hatóságok szerint sokszor még azokat az iratokat is megsemmisítik, amelyek azt igazolják, hogy mely országokon keresztül érkeztek, és melyik befogadó központokban jártak.

Bihács, 2018. május 18. 2018. május 18-án közreadott kép migránsokról a szállásukként szolgáló lepusztult épületben, az északnyugat-boszniai Bihács városnál május 12-én. Nyugat-Európába tartó bevándorlók egy csoportja a délszláv háború óta használaton kívül levő egykori diákszállóban talált átmeneti menedéket. (MTI/AP/Amel Emric)

A kép illusztráció (Fotó: MTI/AP/Amel Emric)

Három éve a migránsok közé vegyülve terroristák is érkeztek Magyarországon keresztül Nyugat-Európába: például a 2015 novemberi párizsi terrortámadás-sorozat több elkövetője.

Romlott a biztonsági helyzet

Az elmúlt időszakban jelentősen romlott a biztonsági helyzet Bosznia-Hercegovinában, a migránsok miatt pedig megnőtt a terrorveszély – írta egy internetes újság. Az országba áramló bevándorlók között ugyanis könnyen megbújnak szélsőségesek is. Boszniában az év eleje óta mintegy nyolcezer bevándorlót regisztráltak, ez a szám pedig folyamatosan nő.

Az egyik portálon arról írnak, jelenleg olyan helyzetben van az ország, mint Szerbia és Macedónia 2015-ben és 2016-ban a migrációs válság csúcsán. A probléma ráadásul egyre nagyobb, hiszen zárva vannak az Európai Unió határai, a migránsok így nem tudják elhagyni a Balkánt.

Merkeltől várják a segítséget

A legtöbben továbbra is Németországba akarnak eljutni, és Angela Merkeltől várják a segítséget. Ha Magyarország határát nem védené kerítés, naponta több ezer migráns lépne be Németországba – erről beszélt a magyar miniszterelnök a múlt héten Berlinben, miután Angela Merkellel tárgyalt. Orbán Viktor kiemelte, Magyarország nemcsak Németországot védi, hanem Európát is.

Európa még mindig csak foltozgatja az elmúlt évek elhibázott bevándorláspolitikáját – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő az M1-en. Úgy fogalmazott, beszéd helyett cselekedni kellene, mert minden nappal közelebb kerülünk egy újabb katasztrófához. A szakértő hozzátette, a migráció megállításához annak kiváltó okait kellene megszüntetni, a bevándorlóknak pedig helyben kellene segíteni, ahogy azt Magyarország teszi.