Véget ért a thaiföldi dráma: az utolsókat is kimentették

 

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt is kedden a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok – jelentette be a thaiföldi haditengerészeti kommandó a Facebookon. Ezzel lezárult a 18 napja tartó dráma, amelynek alakulását az egész világ aggodalommal követte nyomon.

A tizenkét fiú – egy ifjúsági labdarúgócsapat tagjai – edzőjükkel június 23-án rekedtek a föld alatt. Kimenekítésüket vasárnap kezdték meg. A csapat utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12 óra 40 perckor – értek ki a szabadba. „Nem tudjuk bizonyosan, hogy csoda vagy a tudomány, vagy mi tette lehetővé, hogy az egész csapatot sikerült kimenekíteni a barlang fogságából. Mindenki biztonságban van” – közölte Facebook-oldalán a haditengerészet. Hozzátette, hogy még a barlangban van négy ember: egy orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja, akik azóta a gyerekek mellett voltak, hogy felfedezték őket a múlt hét elején. Várhatóan ők is hamarosan kiérnek a felszínre.

Feltehetőleg az egyik, barlangból kimentett fiút szállító mentőautó indul a kórház felé Csiangrajban 2018. július 10-én (MTI/AP/Vincent Thian)

Az egyik, barlangból kimentett fiút szállító mentőautó indul a kórház felé Csiangrajban (MTI/AP/Vincent Thian)

Az utoljára kimenekített gyerekeket is azonnal megvizsgálták az orvosok a barlang kijáratánál, de állapotukról eddig semmit sem közöltek. Kórházba szállították őket is. Az összesen 19 búvár segítségével végrehajtott mentőakciót vasárnap indították el. A gyerekeket egyesével, szakaszosan, négy csoportba osztva menekítették, mindegyiküket két-két búvár segítette a helyenként mennyezetig érő, sötét, zavaros és hideg vízben. A mentés három napig tartott: vasárnap négy, hétfőn újabb négy gyereket mentettek ki, kedden pedig az utolsó négy fiút is az edzőt.

Már kapnak rendes ételt

A barlangból kihozott gyerekek már képesek rendes ételt fogyasztani. Jó az étvágyuk, bár nem ehetnek fűszereset, ami a thai konyhára jellemző – igaz, tettek némi engedményt, mert néhány gyerek csokis kenyeret kért – mondta Jedszada Csokdumrongszuk, az egészségügyi minisztérium egyik vezető tisztségviselője sajtótájékoztatón. Azt is elmondta, hogy két gyereknek tüdőgyulladása lehet, de a kimentettek általában egészségesek és jókedvűek. Hangsúlyozta, hogy „a srácok focisták, erős az immunrendszerük”, és örülnek, hogy kijutottak. Ennek ellenére megvizsgálja majd pszichológus is a lelkiállapotukat is.

A Chiangrai Prachanukroh Kórház Thaiföldön (EPA/Rungroj Yongrit)

Továbbra sem találkozhatnak szüleikkel azonban, nehogy fertőzést kapjanak, ezért feltehetően még egy hétig kórházban lesznek, hogy elvégezhessék rajtuk a szükséges vizsgálatokat. Később közölték: a fiatal focisták nem fogadhatják el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség meghívóját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság július 15-i moszkvai döntőjére. Mint mondták, a fiúknak még kórházban kell maradniuk, a tévében viszont feltehetően megnézhetik a meccset.

Senki sem így tervezte

A tizenhárom fős csoport egy áradást követően rekedt a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. A 11 és 16 év közötti gyerekekre és 25 éves edzőjükre kilenc napig tartó kutatás után találtak rá búvárok. A heves esőzések miatt a barlangban megemelkedett a vízszint, és eleinte bizonytalan volt, hogyan menthetnék ki a gyerekeket. Az elsődleges elképzelés az volt, hogy búvárkodásra oktatják a fiúkat, és a víz alá merülve menekítik ki őket. Ez a módszer azonban sok veszélyt rejtett: a csapat tartózkodási helyének megközelítése még a gyakorlott búvároknak is rendkívül megterhelő volt, oda-vissza csaknem tizenegy órát vett igénybe egy-egy búvár számára.

Katonák az esővízzel elárasztott Tham Luang barlangban, az ott rekedt tizenkét diák és edzője kimentésére végzett művelet közben az észak-thaiföldi Csiangraj tartományban fekvő Maeszaiban 2018. július 7-én (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Az esővízzel elárasztott Tham Luang-barlangban katonák is segítették a mentést (MTI/EPA/Thaiföldi haditengerészet)

Több tényező is nehezítette a mentést: a gyerekek közül többen nem voltak jó úszók, és a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezíthették az előrejutást, a zavaros vízben nehéz volt a tájékozódás. Múlt pénteken a mentés előkészítése közben életét vesztette egy tapasztalt búvár, a thaiföldi haditengerészet elitalakulatának egykori tagja. A mentés megkezdése előtt az megvizsgálták azt a lehetőséget is, hogy lefúrnának a 600 méteres mélységbe, és így emelnék ki a csoport tagjait.

Több mint száz próbafúrást el is végeztek, de nem sikerült meghatározni a csapat pontos helyzetét. Végül a búvárok segítségével végrehajtott mentés mellett döntöttek vasárnap, és az időjárás is kedvezett a mentési munkálatoknak. A  hatóságok sem akartak tovább várni azt kockáztatva, hogy egy újabb monszuneső lehetetlenné tegye a fiúk kimentését.

Anupong Paocsinda thai belügyminiszter elmondta, hogy hétfőn a barlangban járt Elon Musk amerikai nagyvállalkozó, és átadott a mentőcsapatnak egy gyerekek méretére szabott kis tengeralattjárót – mentőkabint –, amelyet cége, a SpaceX gyártott. Az eszközt arra az esetre vitte oda, ha a továbbiakban szükség lenne rá a barlangi mentéseknél. A helyszínt felkereste hétfőn Prajuth Csan-Ocsa thai kormányfő is, és úgy nyilatkozott, ezentúl szigorúbban fogják ellenőrizni, hogy ki lép be a barlangba.