Egyre több migráns torlódik fel Boszniában

 

Folyamatosan érkeznek Szerbia és Montenegró felől a migránsok Boszniába. Már több mint ezren torlódtak fel a bosnyák-horvát határon lévő városban Velika Kladusában. A helyieket egyre jobban zavarja a migránsok viselkedése. Gondot jelent az is, hogy az illegális bevándorlók számára kijelölt táborhelyen egyre több betegség üti fel a fejét – közölte az M1 Híradója.

Csaknem félezer migráns tartózkodik az egyik hevenyészett táborban a boszniai Velika Kladusában. De nemcsak itt, hanem a városközpontban is egyre többen vannak, becslések szerint már több mint ezren. Szerbia és Montenegró felől folyamatosan érkeznek.

A migránsok hiába próbálkoznak, csak nagyon kevesüknek sikerül átjutniuk a határon. Ettől függetlenül kitartóan kísérleteznek. Csütörtökön mintegy 100-an próbálták meg kijátszani a szlovén határőrséget. A helyieket is egyre jobban zavarja a migránsok jelenléte. Azt mondják, alkoholt fogyasztanak, kéregetnek, több házba és lakásba betörtek már, de előfordult az is, hogy összeverekedtek.

Nem javulnak a körülmények

A körülmények rendkívül rosszak, szinte semmit sem javultak, amióta a város kijelölte az egyik mezőt a migránsok táborhelyeként. A több száz emberre mindössze 6 mobil illemhelyiség és 5 vízcsap jut.

A terepet járó humanitárius orvosok szerint a tábor melegágya a fertőző betegségek terjedésének. A humanitárius szervezet balkáni missziójának vezetője elmondta, a legtöbb migráns különböző légúti fertőzésekkel érkezik, vagy az utazás során szerzett sérüléseik miatt kérnek segítséget, de bőrbetegségek is terjednek. Hozzátette, próbálják kezelni a betegségeket a mobil kórházban, de óriás a probléma.

Egészségügyi veszélyek

A Híradónak nyilatkozó szakértő azt mondta, az illegális migráció veszélyt jelent egészségügyi szempontból. A migránsáradattal ugyanis alig ismert fertőző betegségek jelenhetnek meg Európában, vagy éppen olyanok, amelyeket a kontinens már rég leküzdött, de újra támadhat – mondta el Takács István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főorvosa.

Magyarország ilyen szempontból védett, hiszen a déli határon felépített tranzitzónák a különböző betegségek terjedését is megakadályozzák.