Elhunyt a bíboros, aki bejelentette Ferenc pápa megválasztását

 

75 éves korában elhunyt Jean-Louis Tauran francia bíboros, vatikáni diplomata és a felekezetek közötti kapcsolatok szakértője, aki 2013-ban a Habemus papam (Van pápánk!) latin kifejezést használva bejelentette Ferenc pápa megválasztását – közölte a Vatikán pénteken.

A közlés szerint a Parkinson-kórban szenvedő bíborost az Egyesült Államokban kezelték, s bár évek óta küzdött a betegséggel, világjáró diplomataként abban az időben is igyekezett javítani a Vatikán kapcsolatait a muszlim világgal. Tauran csütörtökön hunyt el.

Ferenc pápa Tauran húgának címzett – szokatlanul személyes hangvételű – részvétnyilvánító üzenetben úgy fogalmazott, hogy a bíboros „betegségének terhe dacára” is „bátorságteli” éveket töltött a katolikus egyház szolgálatában.

2001-ben Mohammad Hatami iráni elnök (j) üdvözli Jean-Louis Taurant, aki akkor vatikáni vatikáni külügyminiszter volt MTI/AP Photo/Vahid Salemi

A katolikus egyházfő szerint a bordeaux-i születésű Tauran olyan „tanácsadó volt, akit meghallgattak és nagyra értékeltek”, különösen a világ főként muszlimok lakta részeiben. A bíboros számos vatikáni tisztség mellett 1990 és 2003 között a vatikáni külügyminiszteri tisztséget is ellátta. 2014. december 20-án Ferenc pápa kinevezte camerlengo bíborosnak (pápai kamarásnak). A camerlengo – a pápa halála vagy lemondása esetén – a Vatikán mindennapos ügyeit irányítja addig, amíg új egyházfőt választanak.