Orbán: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról

 

Máshonnan nézzük a világot, így másképpen is látjuk, de szoros együttműködésre törekszünk Németországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Berlinben, miután megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral. A miniszterelnök a migráció kapcsán úgy fogalmazott: ígéretet tett a német kancellárnak arra, hogy a magyar határ a jövőben is védve lesz, és Magyarországról nem érkezhetnek illegális bevándorlók Európába. A kormányfő arról is beszélt, hogy a két ország között rendkívül szoros a gazdasági együttműködés, a német befektetések hozzájárulnak a teljes foglalkoztatottság eléréséhez, a jövőben pedig a védelempolitika területén is szorosabb lesz a közös munka.

A kormányfő a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a véleménykülönbségek nem akadályozhatnak abban, hogy keressék az együttműködés lehetőségét. Kijelentette: készen áll az együttműködésre ezen a területen is a német kancellárral. Magyarország déli határa védve van, onnan migránsok nem érkezhetnek Németországba és Ausztriába sem, és a határt védve tartjuk a jövőben is – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár találkozója (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Magyarország álláspontja változatlan

A miniszterelnök kitért arra: Magyarország óriási terhet vesz le Németország válláról azzal, hogy megakadályozta, hogy bárki a törvények megkerülésével lépjen Magyarország területére. Magyarország álláspontja a migráció tekintetében évek óta változatlan, és ezt mindig őszintén, egyenesen el is mondta – közölte. Emlékeztetett: Magyarország azért épített kerítést a déli határára, hogy visszanyerje az ellenőrzést a saját területe felett.

A kormányfő hangsúlyozta: jogi természetű vita van kibontakozóban arról, hogy nem Magyarország az első belépési pont az Európai Unió területére, hanem leginkább Görögország. Ezért Magyarország szerint Németországnak Görögországba kell visszaküldeni az embereket, és készen állunk megvitatni ezt a hosszú vitát – fűzte hozzá.

Közölte: Magyarország stratégiai célja megvédeni Európát azért is, hogy a Schengennel védett belső piac zavartalanul működhessen.

Komoly szolidaritás Magyarország részéről

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy Magyarország méltánytalannak érzi: gyakran a szolidaritás hiányával vádolják, holott komoly szolidaritásról tesz tanúságot a déli határ védelmével.

Kijelentette: napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének. Naponta 4-5 ezer migráns érkezne Németországba a határvédelem hiányában, ezért ez komoly szolidaritást jelent Magyarország részéről – fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta: a segítségnyújtást illetően különböző válaszokat adnak. Magyarország szerint nem jó, ha az emberek az európai segítségnyújtásból azt a következtetést vonják le, hogy lehet ide jönni, mert akkor jönni is fognak. Ezért a segítséget kell odavinni, ahol szükséges, nem akarunk importálni problémákat – fogalmazott. Hozzátette: ez megközelítésbeli különbség, de nem akadály az együttműködésre törekvésben.

(MTI/Koszticsák Szilárd)

Magyarország munkaalapú gazdaságot épít

Orbán Viktor a gazdasági kapcsolatokat illetően kifejtette: Magyarország munkaalapú gazdaságot épít, célja a teljes foglalkoztatottság elérése, és ehhez az együttműködése Németországgal sokat tesz hozzá. A beruházási és kereskedelmi mutatók fantasztikusak, ezért most arról beszéltek, hogy mit tudnak tenni ennek folytatásáért – magyarázta.

Hozzátette: az innováció és a technológia területén szorosabb együttműködésre van szükség, ezért munkacsoportokat hoznak létre, amelyek javaslatokat tesznek ennek érdekében.

Mint mondta, a visegrádi országok (V4) kereskedelmi volumene Németországgal 50 százalékkal magasabb, mint a német-francia kereskedelemé, tehát új realitás bontakozik ki a szemünk előtt, mert Európa növekedése szempontjából a jövő a Németország-V4 együttműködésben van.

Kérdésre megjegyezte: a magyar és a német kormány között teljes az összhang annak tekintetében, hogy a kereskedelempolitikában a minél alacsonyabb vámokban érdekeltek.

Felidézte: Magyarország az elsők között javasolta az európai védelempolitika és a közös európai hadsereg létrehozását, és Magyarország európai alapon szeretné megvalósítani a magyar hadsereg korszerűsítését, ezért együttműködne Németországgal.

Szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra

Kérdésre Orbán Viktor közölte: szükség lenne egy közép-európai NATO-hadosztály-parancsnokságra, ezt Németország mentorálasával akarják kialakítani, és több országgal is tárgyalnak erről. A magyar hadsereg korszerűsítése érdekében pedig német cégekkel keretszerződéseket írtak alá, így folyamatos lesz az együttműködés a két ország között – mondta.

A miniszterelnök megjegyezte: Magyarország az egyetlen olyan ország a nem német nyelvű világban, ahol az óvodától az egyetemig németül tanulhat egy gyermek, számos német nemzetiségi óvoda, iskola van Magyarországon, továbbá német nyelvű egyetem is. Az egyetem súlyát és tevékenységét meg kell növelni – vélekedett.

Orbán Viktor megköszönte Németországnak az együttműködést és a barátságot, amit az elmúlt évtizedekben tapasztaltak, s ami most is töretlen. Harminc év nagy idő, és jó, hogy volt egy pillanat, amikor Magyarország és Németország egész Európa érdekében fontos és jó dologért szövetséget kötött, és megindult a kontinens újraegyesítése – utalt a rendszerváltozás eseményeire a kormányfő.

(MTI/EPA/Filip Singer)

Intenzív vitát folytattak

Intenzív vitát folytattunk Orbán Viktor miniszterelnök úrral, de a bilaterális kapcsolataink kiválóak, különösen a gazdaság területén – mondta Angela Merkel német kancellár a magyar kormányfővel való találkozóját követő közös sajtótájékoztatón. Emlékeztetett: a német-magyar gazdasági kapcsolatok volumene éves szinten az 50 milliárd eurót is eléri.

Közös tájékoztatójukon a kancellár kiemelte, hogy az együttműködést az európai gazdaság előtt álló legnagyobb kihívásokat jelentő ügyekben, a digitalizáció, az alternatív gépjármű-meghajtási technológiák és a mesterséges intelligencia területén is tovább kell erősíteni.

Németország és Magyarország a protekcionista gazdaságpolitika elutasításában is egyetért – tette hozzá. A két ország egyebek mellett a közös stratégiai kultúra megteremtéséről és a NATO-t kiegészítő európai intervenciós kezdeményezésről szóló védelempolitikai ügyekben is szorosan együttműködik – mondta Angela Merkel.

Kitért a migráció kérdésére is. Elismerte, hogy a két ország elképzelései merőben eltérnek, de kiemelte, hogy  jó az együttműködés a Frontex és a kibocsájtó országokban folytatott segélyezés tekintetében. Ha véleményeink különbözőek is fontos, hogy a párbeszéd megmaradjon – fogalmazott a kancellár.