Mintegy 70 afgán menedékkérőt toloncolt haza Németország

 

Németország szerdán hazaszállított 69, kitoloncolásra ítélt afgán menedékkérőt: eddig ez volt a legnagyobb, Németországból Kabulba irányuló hazatelepítési akció – közölték név nélkül nyilatkozó migrációs tisztségviselők.

A kiutasított afgánokat chartergép vitte Münchenből hazájuk fővárosába. Ez volt az illegális bevándorlók 14., csoportos hazatelepítése, de eddig összesen alig több mint 300 afgánt szállítottak vissza hazájába. Németországba több mint egymillió migráns érkezett 2015 óta, jelentős részben Afganisztánból.

A 2016 decemberében megkezdett csoportos hazatoloncolásokat Berlin felfüggesztette egy időre a kabuli német nagykövetségnél 2017 májusában elkövetett robbantásos merénylet után, amelynek 90 halálos és mintegy 400 sebesült áldozata volt. Szeptemberben azonban felújította azoknak a deportálását, akik feltételezhetően terroristák, köztörvényes bűnözők vagy megtagadják az együttműködést a német hatóságokkal személyazonosságuk kiderítésében.

Közben Afganisztánban rosszabbodik a háborús helyzet. A tálib felkelők nem hajlandók béketárgyalásra a kormánnyal, és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyre több támadást hajt végre afgán városokban.